Предавање Мухина: Историја пројекта мозаичног уређења Храма Светог Саве

19-05-2017 09:34:00 | | / vostok.rs |


Академик Руске академије уметности, истакнути народни уметник Руске Федерације и руководилац радова на унутрашњем уређењу куполе Храма Светог Саве у Београду, Николај Мухин, одржао је данас предавање студентима Београдског универзитета и Универзитета уметности под називом „Историја пројекта мозаичног уређења Храма Светог Саве“.

Николај Мухин је студентима детаљно говорио о традицији средњовековног византијског мозаика, принципима рада савременог уметника, описао је како је створена уметничка идеја пројекта, како је текла разрада програма унутрашњег уређења Храма.



Предавање, које је одржано у Свечаној сали Београдског универзитета, окупило је студенте са Факултета примењене и ликовне уметности, али и Филозофског, Филолошког и Богословског факултета, али и бројне заинтересоване грађане.

Храм Светог Саве на Врачару је најважнији споменик архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свету. Изграђен је на месту на којем су отоманске власти 1594. године спалиле мошти светог Саве.



Храм је пројектован крајем 19. века, а изградња је започела тек 1935. године, међутим одложена је због почетка Другог светског рата. Подизање куполе је завршено 1989. године, а званично је Храм отворен 2004. године.

„Гаспром нефт“ финансира пројекат израде мозаичног уређења куполе Храма у оквиру реализације великог програма подршке пројектима из области културе и очувања историјског наслеђа Србије. Укупан обим финансирања износи 4 милиона евра.

Пројекат унутрашњег уређења куполе Храма подразумева израду 1.230 квадратних метара мозаичне композиције уз коришћење стакла и природног камена. Завршетак радова унутрашњег уређења централне куполе планиран је за крај ове године.



Николај Мухин – руски уметник, оснивач креативног удружења „Јарославска икона“. Члан је Председништва Руске академије уметности од 1999. године. Члан је Председништва Савета за културу и уметност при Председнику Руске Федерације од 2000. године.

Академик Руске академије уметности, истакнути народни уметник Руске Федерације, уметнички руководилац пројекта мозаичног уређења Храма Светог Саве на Врачару.