НИС-ови музеји у Новом Саду и Кикинди у манифестацији „Ноћ музеја“

20-05-2017 09:18:36 | | / vostok.rs |


У овогодишњој културној манифестацији „Ноћ музеја“, НИС учествује са богатим програмом на две локације, у компанијским музејима у Новом Саду и Кикинди.

У изложбеном простору Пословног центра НИС-а у Новом Саду посетиоци су, између осталог, у прилици да учествују у својеврсној шетњи кроз историју нафтне привреде забележену у текстовима из интерних компанијских часописа. Осим тога, у оквиру сталне поставке овог музеја који је реновиран 2016. године представљен је развој компаније НИС, а вредни експонати упознају посетиоце са првим бушотинама, почецима истраживања и производње нафте и гаса, преради нафте и бензинским станицама у нашој земљи.



У НИС-овом музеју у центру Кикинде, током „Ноћи музеја“ представљена је богата „нафташка“ историја једине компаније која се у Србији бави истраживањем и производњом нафте и гаса, а акценат је стављен на процес настанка нафте и лабораторијске анализе узорака сирове нафте са налазишта на војвођанским пољима. Овај специјализован нафташки музеј у Кикинди отворен је крајем прошле године и први пут учествује у „Ноћи музеја“.



„Велико нам је задовољство што је НИС и ове године део „Ноћи музеја“, једне од значајнијих културних манифестација у земљи. Посетиоцима представљамо наше музеје у Новом Саду и Кикинди који су јединствени у Србији. Они својом вредном поставком не сведоче само о богатој историји једне од највећих компанија у Србији, већ представљају вредну збирку која чува сећање на историју домаће енергетике и улогу коју је ова важна индустријска грана имала у развоју српске привреде“, истакла је овим поводом Сања Лубардић, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за односе са јавношћу и комуникације.



Све посетиоце НИС-ових музеја у „Ноћи музеја“ очекују занимљиве игре, попут склапања тематских слагалица и слања разгледница са нафташким темамама на адресе пријатеља. НИС већ седму годину заредом учествује у манифестацији „Ноћ музеја“. На овај начин компанија жели да јавност ближе упозна са својом традицијом и вредностима и са индустријом која је у великој мери утицала на развој земље.