Русија СТО-у и Украјини упутила захтев за одржавање консултација поводом увођења ограничења

21-05-2017 09:25:57 | | / vostok.rs |


Русија је Светској трговинској организацији и Влади Украјине упутила захтев за одржавање консултација поводом непрекидног увођења ограничења, забрана, посебних захтева и процедура против руске робе, услуга и лица на украјинском тржишту, почев од 2014. године.

Захтев за консултације тиче се и транзита кроз Украјину, саопштио је министар за економски развој Русије Максим Орешкин на маргинама састанка Азијско-пацифичке економске сарадње.

Орешкин се на овом скупу састао с председником Светске трговинске организације Робертом Азаведом и том приликом га обавестио о покретању парнице.

„И не само то, број антируских мера, њихов карактер, обим сектора који потпадају под ограничавајуће мере, сведоче о томе да Украјина систематски и свесно нарушава своје међународне обавезе, игноришући правила међународне трговине и друге норме међународног права. Притом, неке од ових мера не штите украјинску економију, него јој, напротив, стварају додатне проблеме“, додао је министар.

Према његовим речима, руски захтев обухвата стотине елемената украјинских законских аката и тиче се нарушавања низа основних споразума Светске трговинске организације.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут