Русија се на тужбу против Украјине одлучила јер се спроводи дискриминација према руским компанијама

22-05-2017 09:02:33 | | / vostok.rs |


Русија се на тужбу против Украјине одлучила јер Кијев спроводи дискриминациону политику према стотинама руских компанија када је реч о извозу руских производа и услуга у ту земљу, притом кршећи норме Светске трговинске организације, изјавио је министар за економски развој Русије Максим Орешкин.

Како је рекао, у питању су забране на извоз млечних и месних производа из Русије, затим рибе, вина, ђубрива, као и опреме за железничке пруге.

Када је реч о извозу књига или неких других штампаних издања, Орешкин је напоменуо да се у том домену спроводе неке друге процедуре, док се приликом увоза половних аутомобила спроводи посебни режим опорезивања.

„Спроводе се специјалне еколошке, санитарне, фитосанитарне и ветеринарске контроле, и то приликом увоза најразличнијих прехрамбених производа, затим производа лаке индустрије, козметике, као и осталих хемијских препарата.“

Орешкин је додао да те мере не само да наносе штету руској, већ и украјинској привреди, а нису у складу са обавезама те земље према Светској трговинској организацији.

„Украјина систематично и намерно крши своје међународне обавезе игноришући правила међународне трговине, као и остале норме међународног права“, закључио је руски министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут