Русија и Кина забринути због размештања система THAAD у Јужној Кореји

23-05-2017 10:11:16 | | / vostok.rs |


У Москви је одржан састанак заменика министра спољних послова Русије Игора Моргулова о помоћника министра спољних послова Кине Кунга Суанју. То је саопштила прес-служба руског министарства.

„Кина и Русија су размениле ставове о ситуацији у вези са Корејским полуострвом и у североисточној Азији. Представници су изразили обострану забринутост због озбиљне деградације ситуације у региону, коју изазива реализација ракетно-нуклеарног програма Пјонгјанга”, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да су стране изразиле забринутост због „непропорцијалне војне активности САД и њихових савезника, укључујући размештање система противракетне одбране THAAD на територији Републике Кореје”,
преноси RT.

„Обе стране су истакле да је неопходно предузети мере у интересу деескалације напетости и регулисања проблема Корејског полуострва у контексту општег војнополитичког попуштања и демонтаже конфронтационе архитектуре у североисточној Азији”, наводи се у саопштењу.

Раније је председник Јужне Кореје Мун Џе Ин изјавио да планира да реши проблем размештања америчког система ПРО THAAD на Корејском полуострву путем дијалога са Вашингтоном и Пекингом.

2. маја Кина је тражила од САД да не размешта THAAD у Јужној Кореји.

Руска реч