Марш сиријске војске у правцу Деир ез Зора

23-05-2017 10:34:55 | | / vostok.rs |


Сиријска војска извршила је још један марш у правцу провинвције Деир ез Зор где се под контролом терориста ИСИЛ-а налазе велика налазишта нафте и гаса. Како наводи агенција Ал Масдар Њуз припадници сиријске војске извршили су марш источно од Палмире.



Пробој је извршен у бочној области западно од гасног поља Арак. Офанзиву су извршиле јединице 5-ог јуришног батаљона сиријске војске уз подршку елитних јединица Тигрова и палестинских јединица добровољаца Лива Ал Кудс.

Осим тога према информацијама интернет агенцијеSOHR, сиријска војска је гранатирала позиције терориста у граду Ал Ганту. Ватра је отворена из крупнокалибарског оружја. Под артиљеријском ватром сиријске војске нашли су се и истурени положаји терориста у брду Аш Шумарија недалеко од Палмире. Информација о жртвама међу терористима у овом моменту нема.

Како саопштаваAMN позивајући се на своје изворе сиријска војска са својим савезницима планира у скорије време још једну офанзиву која има за циљ ослобађање још једног града, Ас-Сухна који представља кључну тачку на путу ка Деир ез Зор-у.

Како је саопштио у разговору за РИАФАН директор Центра за стратешке студије Иван Коновалов, најважнији циљ ове офанзиве је проширење комуникација. Јер ако сиријска војска не обезбеди и позадину терористи ће непрестано покушавати да ометају комуникацију.

Услови ових операција су кретање дуж пута и проширење комуникација. У супротном терористи ће се концентрисати и прекинути их- рекао је Коновалов.

Овај војни експерт обраћа пажњу на чињеницу да је за ову операцију веома важна и победа у свим деловима Хомса јер сви путеви из централног и источног Хомса воде у правцу Деир ез Зора. Дејствујуће снаге могу извршити удар и из правца Палмире.

Најважније је обезбедити концентрацију снага и офанзиву која иде дуж путних комуникација. То је најважнији тренутак- рекао је Коновалов.

Раније је објављено да је опкољени гарнизон сиријске војске у граду Деир ез Зор уништио утврђења терориста ИСИЛ-а у рејону градског гробља. Остаје још да јединице сиријске војске продру у град како би се објединиле са овим гарнизоном и одржале дух и борбени морал сиријског народа.

РИАФАН
srb.news-front.info