Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

23-05-2017 01:44:45 | | / vostok.rs |


Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Александар Антић свечано су данас пустили у рад НИС-ово постројење за производњу и велепродају природног компримованог гаса на гасном пољу „Острово“. Укупна вредност ове инвестиције – изградње сабирно гасне станице и постројења за производњу компримованог природног гаса износи 400.000.000 динара и завршена је у марту ове године.



На новоизграђeном постројењу планирана је дневна производња од 25 тона компримованог природног гаса, што на годишњем нивоу износи око 9.000 тона овог енергента.



Компримовани природни гас се због својих својстава сматра енергентом будућности. Главни састојак је метан који, у поређењу са осталим дериватима, има најмањи коефицијент емисије CО₂, те самим тим доприноси очувању квалитета животне средине и сматра се еколошки чистим горивом. Са друге стране, његово коришћење пружа одличне перформансе возилима и економски је исплативо гориво. Компримовани природни гас се користи као енергент или погонски дериват. Употребљава се као гориво за грејање у индустрији и домаћинству, али и као моторно гориво за моторе са унутрашњим сагоревањем.



„Kомпримовани природни гас је „гориво будућности“, које може да замени бензин, дизел или течни нафтни гас, уз најмању емисију штетних гасова. Већ од 2014. године, када смо отворили постројење Палић, НИС производи и продаје овај енергент и тако испуњавамо два циља: поштујемо захтеве тржишта за алтернативним и повољнијим горивима и подстичемо одговорност према животној средини. Постројење „Острово“, које данас отварамо, по плану ће производити око 25 тона компримованог природног гаса дневно. Снагом квалитетних и савремених горива, ми планирамо да стигнемо још даље“, изјавио је Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС.



„Нафтна индустрија Србије је изузетно значајна компанија за Републику Србију и нашу Владу и ми посебну пажњу посвећујемо њеном даљем развоју. Очекујемо да настави да буде лидер у својој области и један од најстабилнијих елемената наше привреде и економије. С друге стране, тржиште гаса се шири, као и захтеви потрошача, што некада није могуће испратити развојем инфраструктуре и управо зато је постројење у Острову изузетно значајно, јер управо оно представља могућност да одговоримо на захтеве индустријских потрошача без изградње гасовода. Са овог постројења, можемо компримованим гасом да покријемо захтеве привреде у читавом овом крају. Такође, ово је и еколошки важан пројекат, јер компримовани гас представља најквалитетније и најчистије гориво - гориво будућности. Захваљујем се Нафтној индустрији Србије на великом раду и посвећености овом пројекту“, рекао је приликом отварања постројења Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.



Амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Чепурин је истакао да НИС успешно ради на србском тржишту и представља једну од најефикаснијих србских компанија, као и да је енергетика један од кључних темеља сарадње Србије и Русије.



„Пуштање постројењa за производњу и продају компримованог природног гаса је од изузетног значаја за Србију, а посебно за локалну привреду и Град Пожаревац. Задовољни смо инвестиционим радовима на територији Града Пожаревца. Асфалтни пут у дужини од једног километра је изградио НИС и становништво у Острову и Костолцу је изузетно захвално због овог друштвено одговорног потеза“, изјавио је градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић.




НИС је 2014. године почео производњу и велепродају компримованог природног гаса на нафтно-гасном пољу „Палић“. У малопродаји, овај енергент је у понуди на НИС Петрол бензинским станицама од половине 2015. године. НИС је прва велика мрежа бензинских станица у Србији која је у своју понуду уврстила и компримовани природни гас и на тај начин компанија се још једном потврдила као лидер у иновацијама на тржишту Србије и региона. За сада се ово гориво продаје на НИС Петрол бензинским станицама „Нови Сад 10“ и „Чачак 1“.

Компримовани природни гас је природни, односно, земни гас који се сабија на притисак од 220 до 250 бара.