ЕУ очекује да ће лидери земаља Г8 поново усагласити став о санкцијама Русији

25-05-2017 09:37:55 | | / vostok.rs |


Европска унија очекује да ће лидери земаља „велике седморке“ на самиту у Италији поновити раније усаглашени став о Русији, укључујући и санкције, рекао је новинарима високи представник ЕУ.

Коментаришући теме самита Г7 у Италији, он је навео да ће се о питању санкција „недвосмислено говорити у Таормини“.

„О питању Русије, Украјине, на пример, које би такође могла да разматра ЕУ у јуну, очекујемо да ће став Г7, изражен у Елмау 2015. године и Исе-Симеу 2016, бити потврђен на заседању у петак и суботу у Таормини“, рекао је представник ЕУ који је желео да остане анониман. Европска унија редовно учествује на самитима Г7.

Одговарајући на питање какав је став ЕУ о повратку Русије у формат Г7, он је изјавио: „Очекујемо, а то ће бити и наш став и, верујем, став САД, ако имамо у виду припрему за сусрет Г7 у Таормини, да ћемо наставити да се држимо става који је јасно саопштен у Елмау и Исе-Симеу. Тај став гласи да очекујемо од Русије да испуни одредбе Минског споразума.“

Чињеница је да је последњих неколико година радимо у формату Г7, а не Г8, директно повезана са руском агресијом на Украјину“, додао је представник ЕУ.

На самитима у Немачкој и Јапану лидери земаља Г7 потврдили су своју подршку санкцијама Русији.