RT ексклузивно: САД намеравају да „побољшају“ законе о медијима у Србији

25-05-2017 10:17:24 | | / vostok.rs |


Како сазнаје руска телевизија RT, америчка Агенција за међународни развој је издвојила средства за медијске реформе у Србији. Одговарајући пројекат је објављен на сајту за јавне набавке САД, а циљ пројекта, како пише у документу, јесте стварање јаких и независних медија. Како додаје RT, неки србски парламентарци сматрају да се ради о покушају да се врши притисак на Србију да би се учланила у НАТО.

Америчке власти су ових дана већ издвојиле потребна финансијска средства за пројекатАгенције за међународни развој (USAID), а о којој се суми ради није познато,
пишеRТ.

Циљ пројекта Strengthening Media Systems Activity је у побољшањуправних, нормативних и економских услова за рад медија у Србији, пише у документу.

„Недавне реформе у сфери медија нису дале жељени резултат, поштосе у земљи нису појавили економски издржљиви медији, па нимодели за развој медија у тржишним условима“, стоји такође у документу.

Овај пројекат ће се иначе односитине само на новинареи издања, већ и на „лица и организација који се залажу за слободу штампе“, маркетинг компаније и PR агенције, државнерегулаторе.

Планирано је да пројекат буде покренту 6. септембра ове године, а на иницијативи ће до 2021. године радити USAID.

По мишљењу које влада уUSAID, актуелна економска ситуацијау Србији спречава независан и објективан рад србских медија.

Биће такође формирана мрежа такозваних „адвоката слободе“ – људи и организацијакоји ће помагати у лобирању измена у србским законима. Ту спадају „традиционалнимедији“,„међународни партнери“ и друга лица, заинтересована за „квалитетно државно управљање“, „владавину закона“ и „улазак Србије у ЕУ“.

Представник USAID у Србији није одговорио на питања RТ о количини финансијских средставаи о томе којиће србски медији заслужитида их добију.

Ово није први путда Сједињене Америчке Државе покушавају да се мешају у рад србских медија, подсећа RТ. 2013. године USAID је започео пројекат у који је уложио 248 хиљада долара за „јачање и подршку демократског развоја Србије преко развоја медијске културе и независног новинарства“.

Руска реч