Немачка притисла и Вучић и Рама “договорили” узајамне посете

21-10-2014 12:59:08 | | Блиц/ СРБИ НА ОКУП/ mojenovosti.com |

Премијер Албаније Еди Рама долази у званичну посету Србији на позив Александра Вучића 10. новембра уместо 22. октобра, како је то раније било најављено. О новом датуму посете јуче су се договорили Вучић и Рама током получасовног разговора. Вучић је за “Блиц” казао да је задовољан резултатима разговора са Едијем Рамом.

О новом датуму посете јуче су се договорили Вучић и Рама током получасовног разговора. Вучић је за “Блиц” казао да је задовољан резултатима разговора са Едијем Рамом.

– Морамо све проблеме да решавамо разговором, али, с друге стране, Влада Србије је морала да покаже да не дозвољава да било ко понижава државу и народ – рекао је Вучић за наш лист.

Рама је у разговору поручио да га радује будућа посета Вучића Тирани. Велику улогу у овом договору је, како сазнајемо, одиграла Немачка и Вучићев разговор са канцеларком Ангелом Меркел о догађајима на утакмици и посети Раме Београду.

– Чињеница да је посета одложена у односу на ранији термин последица је тврдог става српске владе да не дозвољава никаква понижења – рекао је наш извор из Владе Србије.

Како је навео, није све ишло глатко током разговора два премијера. Вучић и Рама се нису сложили ни око чега када је у питању утакмица Србије и Албаније током које је на терен спуштен дрон са заставом велике Албаније, након чега је утакмица прекинута.

У званичном саопштењу након разговора саопштено је да су се премијери сагласили да су инциденти на стадиону у Београду током утакмице између репрезентација Србије и Албаније по својој суштини били веома несрећни.

– И даље постоје јасна неслагања око тога како је до инцидента дошло, али не смемо и нећемо пропустити могућност да се састанемо и да радимо на одржавању регионалне стабилности – нагласили су Вучић и Рама.

Они су истакли да је “време да окренемо нову страницу у политичким и економским односима између Србије и Албаније”.

Вучић и Рама су нагласили да је неопходно наставити дијалог и процес започет у Берлину 28. августа, током конференције о Западном Балкану, јер ће он омогућити побољшање односа две земље, региона, али и целе Европе.

Премијери су за нови датум посете одредили 10. новембар уместо раније договореног 22. октобра и тиме ставили тачку на нагађања да ли ће до посете уопште доћи.

Инцидент са дроном који је пуштен на стадион, за који је била прикачена застава велике Албаније, током утакмице Србија – Албанија, покренуо је лавину реакција са обе стране, и српске и албанске, обостране оптужбе за тероризам и ксенофобију, до тога да су једна другој земљи, преко амбасадора у Београду и Тирани, уручиле демарш.

Албански премијер Еди Рама је и пре два дана навео да “нећемо дозволити да нас усмерава таква политика и мржња из прошлости”, док је премијер Србије Александар Вучић поручио да се не боји разговора ни са ким, али да неће дозволити да нам неко прети.

Важна посета

Аналитичари сматрају да без обзира на инциденте, до ове историјске посете треба да дође. Албански аналитичари сматрају да је то прилика да се односи двеју држава подигну на виши ниво у свим сферама живота, а стручњаци из Београда да би отказивање посете био потпуни пораз европске и америчке дипломатије у покушају да се исконтролишу збивања на Балкану.