Бошко Обрадовић: Србска унија је наш национални сан

21-10-2014 05:08:47 | | / mojenovosti.com |

Преносимо интервју који је за Франкфуртске вести дао Бошко Обрадовић.

Са Бошком Обрадовићем, чланом Старешинства Двери сусрели смо се на духовној академији у библиотеци манастира Свето Преображење Господње у Милтону, организованој поводом 30. годишњице устоличења владике Георгија, као првог епископа Епархије канадске.

Том приликом Бошко Обрадовић уручио је владики Георгију књигу Catena Mundi, аутора Предрага Драгића Кијука, у знак захвалности за све што је владика учинио у досадашњим активностима Двери на тлу Канаде.

Двери су, уз СРС и ДСС једина опозиција актуелној власти у Србији, али као лав без зуба. Шта се мора догодити да Србија постане земља наде, а не безнађа?

- Права опозиција може се формирати једино на патриотском полу политичке сцене и Покрет Двери је одмах после избора кренуо у формирање нове српске опозиције, која би објединила све родољубе у заједнички опозициони фронт против власти. Да би Србија уопште зауставила овај пут у ЕУ по сваку националну цену, на власт треба да дођу родољуби којима је Србија на првом месту.

Нема наде са онима који су били спремни да, зарад погубног уласка у ЕУ, предају све водеће српске државнике, генерале и полицајце Хашком трибуналу, укину све царине на увоз стране робе и тако униште конкурентност домаћег привредника и пољопривредника, издају Косово и Метохију, омогуће пљачкашку приватизацију и даље распродају наша природна и привредна богатства...

С ким Србија, по вашем мишљењу, треба да има присне односе у сваком погледу?

- Европска унија има алтернативе, а то је стратешка сарадња са Руском федерацијом и учествовање у свим облицима интеграција у којима учествује и Русија, као што су Царинска унија, БРИКС, Евроазијска унија, ОДКБ. Уместо да сарађујемо са онима који су нас бомбардовали, који нам отимају Косово и Метохију и који нас економски уцењују и израбљују, логично је да се окренемо онима који нас никада нису бомбардовали, који бране КиМ у саставу Србије и који нам нуде све облике сарадње који су у нашу корист, од војно безбедносне, до политичке и економске. Србија треба присно да сарађује и са свим другим европским државама које сарађују са Русијом, као што су Италија, Немачка, Аустрија...


Гајити идеју о ослобођењу Космета

Какво је Ваше мишљење о актуелном Космету као колевци српства?

- Да су Косово и Метохија до краја окупирани и изгубљени - не би нас и даље толико уцењивали и отимали на КиМ. Очито је да та борба још увек траје, упркос потписивању противуставног тзв Бриселског споразума. Време ради за нас и само треба издржати. Кључно је да србски народ опстане на Косову и Метохији, да на све начине помажемо тај опстанак и повратак Срба на КиМ, као и да тему Косова и Метохије изместимо из ЕУ и вратимо у Савет безбедности УН, где ниједна одлука не може бити донета без сагласности Русије и Кине, који су наши савезници. Национални посао на првом месту треба да уради културна политика која са генерације на генерацију треба да преноси завет ослобођења Косова и Метохије и повратка КиМ у Србију.


На духовној академији у Милтону рекли сте да је владика Георгије човек са визијом, а да таквих људи с визијом сада нема у врху власти. Имате ли Ви визију Србије у којој неће владати јад и чемер?

- У својој новој књизи "Србска унија" изашао сам са идејом да србски национални сан у 21. веку не треба да буде ни Европска, ни Турска, ни Аустроугарска, ни Ватиканска унија, већ Србска унија на Балкану, која би у једну заједничку државу сабрала најпре Србију и Републику Српску, а у перспективи и Црну Гору и Републику Српску Крајину, коју никада не смемо заборавити и која је убијена у највећем етничком чишћењу у савременој Европи после Другог светског рата. Двери су се, за почетак, заложиле за осамостаљење Републике Српске и њено присаједињење Србији. То је нови национални сан, за који вреди живети и борити се у 21. веку.


Србија је по уставном уређењу Република а званична химна "Боже правде", коју Срби радо слушају и певају широм света, у ствари је монархистичка. Да ли је најбоље решење за Србију повратак краља?

- Долази време када треба критички преиспитати републикански облик власти и грађанима Србије понудити аргумент зашто је монархија као државно уређење боља за Србију. Двери су још пре десет година штампале тематски број часописа посвећен монархији, а ускоро ће Издавачка кућа Цатена мунди новом књигом подсетити читаоце зашто је монархистички облик државног уређења бољи од републиканског, барем у србској традицији и за србски народ - каже Обрадовић на крају разговора.


Хомосексуалци и бела куга

Актуелна власт оглушила се о апеле највиших великодостојника Српске православне цркве да се не одржава некаква парада некаквог поноса. Може ли земља у којој је већински део народа православно опредељен, да олако прелази преко мишљења једног од највећих стубова српства?

- Док Србија грца у бројним социјалним и економским проблемима, да не говорим о белој куги која влада Србијом, владајући режим организује педербалове, и то о трошку пореских обвезника и упркос томе што су против ове срамне манифестације не само СПЦ, него и све друге традиционалне верске заједнице у Србији, као и апсолутна већина становништва. То је доказ да ова власт води државу против интереса њених грађана и да је ово антипородична Влада Србије. Најбољи доказ томе је да актуелни премијер у свом вишесатном експозеу ниједном речи није поменуо породицу и проблем беле куге, који засигурно неће решити хомосексуалци.


Братски и саборно, без лидера

Двери немају лидера, а неки политички аналитичари Вас помињу као могућег кандидата за ту позицију?


- Доста нам је лидера, лидерских сујета, болесних амбиција и националних свађа. Покрет Двери у српску политику враћа духовност, част, морал, социјалну солидарност и родољубље, стављајући породицу на прво место.

Знам да србски народ посебно воли и цени Вођу, али исто тако треба да научи да поштује и тимски, саборни рад без кога нема успешних резултата. Сав досадашњи успех Двери плод је једног таквог братског и саборног рада. А ако, у некој историјској ситуацији, србском народу буде потребан и вођа, као што је у Русији Владимир Владимирович Путин, као оличење свих наших надања и снова, сигуран сам да ће нам Бог послати таквог лидера - кад то будемо заслужили својим радом и пожртвовањем.


Власт понижава дијаспору

Зна се да Срби из расејања годишње у Србију пошаљу више од пет милијарди долара. С друге стране, Србима у дијаспори онемогућено је да гласањем на изборима утичу на политичке токове живота у матици?


- И ова власт је наставила са понизавањем српске дијаспоре. Укинуто је Министарство за дијаспору у Влади Републике Србије, поступак добијања држављанства је предуг и претежак, онемогућено је бирачко право грађанима Србије који живе у иностранству (од више милиона Срба који живе ван граница Србије на изборима ове године гласало је тек неколико хиљада, док у једној Канади или Аустралији није отворено ниједно бирачко место). Сви који покушавају да се врате у Србију и нешто инвестирају наилазе на гомиле административних препрека и корупцију од врха до дна државе, док србски предузетници и инвеститори из расејања не могу да добију никакве субвенције и олакшице какве, рецимо, добијају страни инвеститори у Србији, попут 10 хиљада евра по сваком новоотвореном рандом месту. Све то ће се променити када се, ускоро, Двери буду питале и одлучивале у Србији.

Извор: Вести онлајн/ Двери


КАТЕГОРИЈЕ