Москва: Опозив двојице руских дипломата из Естоније непријатељски акт

27-05-2017 10:48:04 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије саопштило је да је опозив двојице руских дипломата из Естоније непријатељски акт који нема никаквог основа, те да неће остати без одговора.

„Оцењујемо овај потез Талина као неоснован и као провокацију. Разуме се, он неће остати без адекватног одговора. Естонске власти су предузеле отворено непријатељску акцију која ће, дефинитивно додатно отежати билатералне односе које је и без тога Талин сатерао у ћорсокак“, наведено је у саопштењу.

Министарство је навело да одговорност за последице овог потеза сносе естонске власти.

„Изгледа да је неко пожелео да додатно заоштри ситуацију на границама с Русијом, да подржи митове о руској претњи у свим формама, да оправда русофобску политику естонских власти и конфронтациони дневни ред ’обуздавања’ наше земље. Ово што се догодило само потврђиује да Влада Естоније води деструктивну политику која противречи дугорочним интересима односа суседних држава“, констатовало је министарство.

Раније је саопштено да је генералном конзулу Русије у Нарви Дмитрију Казјонову и конзулу Сергеју Сургајеву уручена нота и да су они сада дужни да напусте земљу.

То је саопштила портпаролка Министарства иностраних послова Естоније Сандра Камилова, која је додала да Министарство иностраних послова Естоније неће даље да коментарише ову информацију.

Камилова није могла да одговори на питање који је рок за двојицу дипломата да напусте Естонију.