СПЦ оснива оделења за борбу против јеретичких организација

28-05-2017 11:06:18 | | Врховно тело наше цркве формираће више нових одељења Фото СП |

Одлуке са заседања светог архијерејског сабора СПЦ. Нови Пазар административно седиште епархије


Епархија рашко-призренска добила је одобрење Светог архијерејског сабора да установи административно седиште у древном Расу, данашњем Новом Пазару. Ова епархија тако ће поред "матичне" престонице у Призрену, добити и центар ван Косова и Метохије.

Ова одлука је донета на управо завршеном заседању највишег тела СПЦ, а објављена је у саопштењу које је у име Сабора потписао епископ бачки Иринеј. Ова одлука у црквеним круговима тумачи се као део старе иницијативе о подели Рашко-призренске епархије иза које стоји потреба о већој бризи за вернике у Новом Пазару и околини. Сабор је одлучио и да седиште Епархије источноамеричке из Ворена (Њу Џерси) премести у Парк Хилс (Јонкерс, Њујорк), што ће допринети ефикасности рада и лакшем окупљању верника.

Највише тело Српске цркве донело је одлуку да се при Светом синоду оснује више одељења која ће се бавити бригом о светињи брака и породице, биоетиком и праћењем "разбијачке делатности јеретичких организација, секти и неканонских групација". Сабор је подржао изградњу меморијалног центра на Старом сајмишту као трајног спомен-обележја србским жртвама у 20. веку, као и жртвама Јеврејима, Ромима и припадницима осталих народа.

Одлуком "црквене скупштине" проширен је круг светитеља Српске цркве. Поред архимандрита Стефана Јовановића, легендарног игумана манастира Троноша и првог Вуковог учитеља чији ће се лик, под називом преподобни Стефан Троношки, славити 4/17. септембра, Сабор је ореол доделио и патријарху пећком Пајсију Јањевцу из 17. века. Он је један од најдуговечнијих и најуспешнијих поглавара Пећке патријаршије, који је заслужан за јачање веза са Руском и другим православним црквама.

Свештеномученици су ове године постали и митрополит скопски Викентије (Крџић) и игуман Владимир (Протић) које су током Првог светског рата убили бугарски окупатори и чији ће се спомен славити 16. односно 25. маја. Нови празник у календару СПЦ посвећен је и монаху Јакову (др Радоју Арсовићу), под називом Преподобни Јаков Нови Тумански, који ће се празновати 8/21. августа.

Србска православна црква убудуће ће се као мученика сећати жртава злогласне нацистичке Седме СС дивизије "Принц Еуген" која је починила незапамћени масакр над народом Црне Горе. Пострадалих у суровом масакру у Пиви црква ће се сећати сваког 25. маја по новом, односно 7. јуна по старом календару. У ранг мученика уздигнути су и цивили, међу којима и велики број деце, из Велике и Горњег Полимља, које су немачке и албанске СС јединице измасакрирале током лета 1944. године. Успомена на њих обележаваће се 15, односно 28. јуна.

ПОСЛЕДЊА ОПОМЕНА РУМУНИМА


- САБОР је са великом жалошћу констатовао да Румунска православна црква не само што наставља са својим антиканонским упадима у јурисдикцију СПЦ, него их још и интензивира и проширује на читаву српску канонску територију. Уколико она са том крајње небратољубивом праксом не престане у најскоријој будућности, Синод ће бити приморан да начини мучан, али једини могући корак - да прекине литургијско и канонско општење са овом црквом - наведено је у саборском саопштењу.

Р. Драговић,
Новости