Шојгу: Приметан пораст сарадњe у војној сфери између Египта и Русије

30-05-2017 08:21:47 | | / vostok.rs |


У односима између Русије и Египта приметан је значајан пораст сарадњe у војној сфери, Русија је заинтересована да заузме лидерску позицију када је реч о јачању регионалне безбедности, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Са задовољством могу да приметим да је Египат заинтересован да се опрема најсавременијим моделима наоружања и војне технике руске производње“, рекао је Шојгу на сусрету са министром одбране Египта Седкијем Собхијем.

Према његовим речима, и Русија тежи томе да предложи египатским партнерима позитивну динамику када је реч о војној сарадњи.

„Захваљујући редовним сусретима наших председника, рад на координацији и уклањању недоумица је далеко бољи“, рекао је Шојгу и нагласио да ће војске обеју земаља радити на размени војника како би побољшали њихове борбене способности.

Собхи је такође приметио да су војне игре заправо добар основ за вежбу, а Шојгу је искористио прилику да позове Египат да учествује на војнотехничком форуму „Армија 2017“ и на пратећим војним играма које се већ неколико година организују у Русији.

„Египат је најважнији стратешки партнер Русије на северу Африке и на Блиском истоку, стога је Москва заинтересована да Каиро и даље буде лидер када је реч о јачању регионалне безбедности и стабилности“, закључио је Шојгу.