RT: Запад сноси одговорност за хаос и терористичкe нападe на Блиском истоку

30-05-2017 10:54:08 | | © Amr Abdallah Dalsh / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Западнe државe које су подржале промене режима и финансирају милитанте на ширем Блиском Истоку, посебно у Либији, сносе одговорност за хаос који хара у региону, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров током посете Каиру.

Лавров је стигао у Каиро у понедељак са руским министром одбране Сергејем Шојгуом на заједнички састанак руских и египатских министара спољних послова и одбране. Борба против тероризма је главна тема састанка.


Обе стране су истакле да анти-терористички напори немаје никакав ефекат, ако се борба против ове глобалне претње не ради на заједничкој основи.

"Недавни напад на коптске хришћане још једном наглашава потребу за будност. Стојимо уједињени у нашем покушају да појачамо антитерористичке напоре широм света ", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са својим египатским колегом.

Лавров је се у том смислу осврнуо на терористички напад у петак у граду Миња, који је однео животе 28 људи, укључујући и децу, те оставио на десетине повређених. "Исламска држава" преузела је одговорност за напад, што је натерало Египат да покрене нападе на џихадисте у суседној Либији.

У суботу, наводи се у саопштењу египатског Министарства одбране, оружане снаге су успешно извршиле уништавање свих планираних циљева у иностранству.

Током конференције за новинаре, Лавров се осврнуо и на питање текуће либијске кризе која представља безбедносну претњу за суседне земље, укључујући Египат, те још једном скренуо пажњу на чињеницу да је западни ангажман у кризи у земљи северне Африке довео до ратсурањс њене државности те је на крају претворио у "двориште за терористе."

"Либија је бомбардована и њена влада је насилно збачена. Тако је претворена у двориште за терористе и криминалце. Режим је промењен уз помоћ тих екстремиста који су дошли из Европе. Били су слободни да напусте своје земље јер су сви знали где иду и шта ће тамо да раде. А онда су их примили назад ", рекао је он.

"Сада само видимо последице тих неодговорних политика", рекао је новинарима Лавров на конференцији за новинаре, додајући да западне земље треба да сносе одговорност за хаос који је резултирао из њихових поступака.