Забрињавају покушаји појединих кругова у САД да искористе руски фактор у унутрашњем политичком контексту

30-05-2017 11:33:49 | | / vostok.rs |


Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да се Русија никада није мешала у унутрашње послове Сједињених Америчких Држава.

„Посебно забрињавају покушаји појединих кругова (у САД) да искористе руски фактор у унутрашњем политичком контексту. Ово је забрињавајући тренутак кога се, нажалост, још увек нисмо ослободили“, изјавио је Рјабков говорећи на руско-америчкој друштвено-политичкој конференцији „Дијалог Форд Рос“.

„Пратимо оно што се дешава и желео бих да нагласим: никада нисмо ни помислили да се мешамо у унутрашње послове САД, нисмо ништа предузимали што би могло да се оцењује као покушај Русије да утиче на унутрашње процесе Сједињених Америчких Држава. То изјављујемо са пуном одговорношћу. Уверен сам да многи од вас добро знају шта се десило, шта је могло да се деси, а шта није могло да се деси“, нагласио је заменик руског министра.

„Клеветање“ руског амбасадора у САД Сергеја Кисљака, које се дешава у САД, изазива огорчење, рекао је Рјабков.

„Не објављујемо никакве детаље о било каквим радним контактима било ког запосленог у руској дипломатској служби, то је принцип којег се придржавамо и којег ћемо се придржавати, не због тога што у овој ситуацији осећамо неку нелагодност. Ако бисмо сада почели да коментаришемо садржај и природу дипломатских контаката на различитим нивоима то би једноставно било кршење канона рада у Министарству спољних послова“, истакао је Рјабков.

Он је додао да „актуелно клеветање руског амбасадора у Вашингтону не изазива ништа друго него огорчење“.

Заменик руског министра спољних послова додао је да је Русија заинтересована за промену негативног тренда у политичком и економском партнерству са Сједињеним Америчким Државама и Москва ће радити у том правцу.

Министарство спољних послова је забринуто што сарадња са администрацијом председника Доналда Трампа још није показала велики помак набоље у односима са САД, рекао је Рјабков.

„Завршен је период који је током претходне администрације председника САД (Барака Обаме) довео наше односе до најниже тачке, тачке смрзавања. Али и нови период — период контаката и сарадње са Трамповом администрацијом за сада није показао озбиљне промене набоље. То код нас изазива одређену забринутост и овим проблемима се ми у Министарству првенствено бавимо“, рекао је Рјабков.