Путин: Русији и САД ће бити лакше кад претходна власт у САД прихвати пораз

31-05-2017 09:58:19 | | / vostok.rs |


Страна која је изгубила изборе у САД мора да прихвати пораз, тек тада ће Москви и Вашингтону бити лакше да сарађују, сматра Путин.

„Они који су изгубили изборе желе себи и другима да докажу да је њихова политика била исправна, да нису криви за овакав исход, да их је неко трећи изиграо“, рекао је Путин.

Руски председник је додао и да они сами између себе могу да доказују ко је бољи, а ко паметнији — нема потребе мешати у тај процес треће земље.

Када је реч о билатералним односима, Путин је рекао да је бирократија у САД изузетно јака, те кочи реализацију и оних добрих планова, али да о кључним питањима Москва и Вашингтон морају да се договарају.

„Ја сам говорио и са једним и са другим, па и са трећим председником САД — председници долазе и одлазе, а политика се не мења. Знате зашто? Зато што је бирократија у тој земљи веома јака, променити нешто је изузетно тешко“, рекао је.

Као пример Путин је навео затвор у Гвантанаму и жељу претходног председника Барака Обаме да га затвори. „Обама је либералних схватања, чак је у предизборној кампањи говорио да ће затворити затвор у Гвантанаму. Да ли је то урадио? Није. Зашто, није хтео? Изузетно је то желео, међутим није успео. Видите, није све тако једноставно“, објаснио је Путин.

Говорећи о Сирији, Путин је рекао да је актуелни председник САД Доналд Трамп већ подржао идеју о формирању зона деескалације у Сирији.

„Јако је било тешко договарати се са Американцима. Међутим, у последње време, приметни су којекакви помаци, имамо конкретне резултате. Разговарао сам са Трампом преко телефона и он ми је потврдио да генерално подржава идеју формирања зона деескалација“, додао је.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут