Република Србска зависи од личног односа Додика и Тришића?! (Позив на јединство)

23-10-2014 05:17:14 | | / mojenovosti.com |

Ево једног неуобичајеног размишљања. Његово полазиште је у становишту да што је бољи лични однос Додика и Тришића, то је боље и Републици Србској и њеним грађанима, али и обрнуто. И управо та премиса даје ми за право да јавно говорим о њиховим односима.

Предсједник Републике Српске и предсjедник најјаче политичке странке господин Милорад Додик и власник БН телевизије, радија и портала имају своју специфичну моћ. Код првог моћ проистиче из политичког легитимитета, повјерења грађана на изборима и коришћењa инструмената државе. Код другога моћ произилази из утицаја медија које је створио захваљујући великом раду и спосoбности. Није ми намјера да успоређујем, или ставим у исту раван ове двије личности, већ само да истакнем њихову способност, да сваки на свој начин утиче на креирање, не само политичке свијести друштва, на економске прилике а самим тим на будућност РС и њених грађана. Подразумијева се да овдје није ријеч о фаталним утицајима, али је ријеч о свакако врло важним утицајима.

Јавности је познато да је њихов однос задњих годину дана готово непријатељски. Почело је тако што су један другом „дирнули породицу“, а онда немилосрдна БНТВ кампања против „режима“ оличеним у лику и дјелу Додиковом. Све је црно и ништа не ваља. У тој кампањи није било само истине, већ и... Многи кажу да је БН телевизија направила бољи учинак за исход избора опозицији од ње саме.

С друге стране, из просторија БН телевизије мјесецима нису излазили порески инспектори. Услиједиле су новчане казне, изјаве да је БНТВ издајничка телевизија. Куда све то води?!

С обзиром на велику специфичну моћ и једног и другог, ако се настави тај лични сукоб, могуће су подјеле у друштву и стварање политичког амбијента у којем није могуће доћи до најбољих рјешења у политичком и економском смислу за Републику Српску и њене грађане.

На примјер, БН телевизија може утицати на свијест значајног броја грађана у правцу да није добро да окосницу политичког и економског програма Републике Српске чини договор двије најјаче политичке странке и то тако што ће потенцирати разлике и могуће слабости таквог договора, а фаворизовати неки други договор и скупштинску већину. Рецимо скупштинска већина коју би чинила опозиција проширена ДНС-ом и СП-ом Републике Српске. За такво њихово учешће добили би функције предсједника владе и предсједника Народне скупштине Републике Српске. И управо СДС као најјача опозициона странка, која се највише залагала за промјене довела би политичке странке које су биле на власти колико и СНСД, само што имају далеко мањи легитимитет (освојили су испод 10% гласова). Њима би се омогућило да добију неку од најважнијих функција у Републици Србској и да наставе бити у власти.

Уколико би се правио амбијент за скупштинску већину са Коалицијом Домовина, тада би се од ње могло очекивати разно условљавање попут стопирања пројекта гасовода кроз Републику Српску (Својевремено су нам Бошњаци „потегли“ витални национални интерес и преко Вијећа народа укинули нашу химну Боже правде и грб Немањића, мада је можда права истина да смо ми то сами себи урадили, јер нисмо морали пристати на то.)

Што се тиче могућег наставка рада старе скупштинске већине политичких странака у новом сазиву Народне скупштине, она не даје могућност значајнијег политичког и економског искорака. Мање-више она је свој капацитет показала у досадашњем периоду владања.

Међутим, уколико би БН телевизија афирмисала све предности договора двије најјаче политичке странке са могућношћу прикључења и других, као и формирање Владе РС од часних и способних људи, народ, гласачи и СДС-а и СНСД-а, а њих је највише са задовољством би то подржали. Таква скупштинска већина у Републици Србској подразумијевала би и њено јединствено учешће у заједничким органима БиХ.
Изјаве да је БН телевизија издајничка за мене не стоје, јер управо је она, БНТВ, пратила активности Покрета већ пуних 12 година (прво Удружење Заједно до истине па од 2005. Покрет СНП Избор је наш). Навешћемо само неке активности:

• Прикупљање преко 50.000 потписа грађана Републике Српске који траже да се на референдуму изјасне да ли су за њено издвајање из наметнуте БиХ,
• Кампања против уласка у НАТО (Протестна шетња „Нећемо у НАТО, нећемо у Рат“, перформанс „Бушење НАТО-а“),
• Акција „Химна, грб, застава, то смо ми“, истакнимо наше заставе...,
• Акција под називом „Побиједимо кризу радом, радујмо се и радимо“, гдје смо на
Тргу Крајине у Бањалуци бесплатно подијелили више хиљада садница и опрему за пчеларство,
• Итд...

На таквој сарадњи искрено се захваљујемо БН телевизији и господину Владимиру Тришићу, истичући чињеницу да смо готово само од њих имали помоћ и подршку.

Што се тиче криминала и корупције они су, с обзиром на распрострањеност, „космички проблем“, дакле није само наша специфичност. Мада мислим, да је на нашим просторима од стране дијела Међународне заједнице дато и „зелено свјетло“ за ту пошаст, како би лакше утицали и условљавали политичаре. Криминал и корупција може се суштински ријешити промјеном система вриједности. Да друштво покаже крајње негативан однос према тим појавама као и да активно афирмише праве вриједности... Способни појединци треба да осјете изазов у чињењу општег добра сматрајући и то смислом живота.

Дубоко вјерујем да је предсједник Додик сада на правом путу, да се код њега примило родољубље и без обзира на неке досадашње слабости може показати државничке способности важне не само за Републику Српску већ и за цијели србски народ.

И можда су управо њих двојица, предсједник Додик и власник БН телевизије, господин Тришић, призвани да пруже један другом руку, како би пуном снагом, свако на свој начин помогли свом народу и у томе осјетили огромну радост, дајући примјер другима да и они тако чине.

Аутор: Дане Чанковић, предсједник Покрета СНП Избор је наш