Вучић положио заклетву и ступа на дужност председника Републике

31-05-2017 01:04:50 | | / vostok.rs |


Победник председничких избора Александар Вучић је на свечаној седници у Скупштини положио заклетву, чиме је Србија и званично добила новог шефа државе.

"Немам сумњу у то шта ми је чинити за Србију и њене грађане – морам да дам буквално све", поручио је председник.

Након полагања заклетве Вучић се захвалио свим претходним председницима Републике Србије који су дали свој допринос просперитету Србије, а посебно Томиславу Николићу који је подржао мере владе на путу ка опоравку.

Вучић је рекао да не може да нађе довољно речи да објасни страх и наду које осећа док преузима дужност председника. Знам да су ми потребна дела много више него речи и да ће ми суд бити изречен када будем завршио мандат, рекао је председник Србије.

"Дела су потребна више него речи, а коначна реч и суд ће бити речени кад будем завршио са овом дужношћу", нагласио је председник Србије на свечаности у Скупштини.

Истакао је да на месту председника нема сумњу у то шта му је чинити за Србију и њене грађане: "Морам да дам буквално све а нећу да добијем буквално ништа осим суда који ће остати у историји".

И можда то неком изгледа мало пошто историја не предвиђа санкцију, каже Вучић додајући да "тај суд представља највећу опомену и упутство за све оно што морам да урадим".

Моје је да Србију, нашу отаџбину, наше исходиште и наш сан, учиним бољом срећнијом, сигурнијом, и богатијом земљом, рекао је Вучић.

"Не могу то сам. Потребно нам је свима заједништво. Ја ћу свом својом снагом радити на заједништву", нагласио је председник Србије истичући да је испунио све своје политичке амбиције, да је на изборима оборио све рекорде те да "нема шта више да дохвати на том небу".

"Али, то заједништво је потребно Србији и сваком човеку у њој, зато што од наше могућности да препознамо циљ и поднесемо напор, зависи да ли ћемо уопште да имамо будућност. Распарчана, подељена Србија потписује акт да је мала и ослобођена наде у боље сутра", указао је Вучић.

Према његовим речима, нема слободе у поделама, нема напретка у свађама, нема резултата без међусобног поштовања.

"Слобода је да људима кажеш оно што и не желе да чују јер нам то омогућава да идемо напред. Рекли смо истину и почели да се мењамо, признали смо да нисмо изабрани народ, да не живимо ни на каквом небу. Престали смо да чекамо, почели смо да тражимо, престали смо да се кријемо, почели смо да излазимо на црту", истакао је председник Србије.

Поруке за регион

Вучић је поручио да ће радити на успостављању мира у региону, да ће са свима разговарати и инстистирати на дијалогу и компромису. "Мир и стабилност су за многе излизане речи, али биће срж мог будућег политичког деловања", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је читав регион систем споједних судова. "Можемо да се повежемо, изградимо путеве и мостове, учимо једни од других и доведемо инвеститоре, да створимо регион у којем су разлике предност а не основа за сукобе", каже Вучић.

Свима у региону је поручио: "Хајде да стварамо послове, јер они стварају нас, доста смо се сахрањивали, време је да се рађамо."

Рекао је да је то програм са којим ће кренути по региону.

Вучић је навео да ће чувати интегритет Србије, али да ће увек прихватити разговоре са косовским Албанцима јер се тиме чувају Срби.

Свечаности у Скупштини присуствују посланици, чланови владе, представници дипломатског кора, верски великодостојници, представници Републике Српске и бивши председници Србије и Југославије, као и остале званице.

Вучић ће се по полагању заклетве упутити до здања на Андрићевом венцу, где је седиште председника Републике, а испред зграде ће бити уприличена смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије – копнене, РВ и ПВО и речне флотиле, а начелник генералштаба Љубиша Диковић поднеће рапорт новом председнику.

Како је планирано, досадашњи председник Томислав Николић ће сачекати Вучића на улазу у зграду на Андрићевом венцу где ће у свечаној сали око 13.10 часова бити одржана церемонија ступања Вучића на дужност председника.

Николић ће, симболично, на церемонији ступања на дужност предати председнику Вучићу државни печат и председничку стандарту.

У кабинету будућег председника на овај начин ће бити показано поштовање према држави, традицији и правним тековинама.

Александар Вучић је јуче поднео оставку на место председника Владе, а посланици су оставку констатовали на посебној седници Скупштине.

Према Уставу Србије, председник Републике изражава државно јединство Републике Србије. У његове надлежности спада представљање државе у земљи и иностранству, проглашавање закона, предлагање кандидата за председника Владе Србије, носиоца функција, постављање амбасадора, примање акредитивних и опозивних писма, давање помиловања и одликовања.

Председник Републике командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

РТС