RT: Русија неће остати без одговора док САД развијају глобални ПРО систем - Путин

01-06-2017 07:13:16 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Русија види најновији развој против-ракетног система у Јужној Кореји као изазов и неће остати без одговора, рекао је руски председник Владимир Путин, објашњавајући војну концентрацију руских снага у региону.

"Ово питање је главна брига за нас и ми га стално изражавамо већ деценијама. Ово ремети стратешку равнотежу у свету", истакао је Путин у разговору са страним медијима на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу."Али свет ћути и нико нас не слуша", додајо је руски председник.

"Они имају елементе у ПРО система на Аљасци и сада, и у Јужној Кореји. Да ли морамо да гледамо на то беспомоћно, исто као у источној Европи? Наравно да не. Ми смишљамо наш одговор на овај изазов ", додао је он.

Путин је рекао да Русија не верује западним гаранцијама да ПРО систем није усмерен против Русије, те да се ради на парирању. Он је рекао да је то де факто део трке у наоружању.

Руски председник је рекао да САД користе као оправдање распоређивање ПРО система у Европи, наводну претњу из Ирана, али да нуклеарни споразумса Техераном није успео да га заустави. Такође, он сматра да су оправданост распоређивања ПРО система у Азијско-пацифичком региону и претње из Северне Кореје једнако сумњиве.

"Не ради се о Северној Кореји. Ако сутра Северна Кореја објави да обуставља нуклеарне пробе и откаже свој ракетни програм, САД ће наставити да раде на ПРО систему под неким новим изговором или без њега ", рекао је он.

Путин је додао да је руска забринутост због америчке војне инфраструктуре у близини њених граница сасвим рационална, с обзиром на нестабилну ситуацију у САД, као и у тренутку и пораста русофобије у САД.

Коментар председника Путина је дошао као одговор на питање јапанског новинара, који је питао за коментар о руским војним базама у развоју на Курилским острвима, те да ли ће Русија подржати план демилитаризације Курила, те о евентуалној предаји четири спорна острва архипелага Јапану.

Путин је рекао да само велики размери демилитаризације у региону могу бити одрживи на дуже стазе.

Јапан тврди да има суверенитет над четири јужна Курилска острва, које је СССР добио током Другог светског рата. Москва је пристала да два од њих врати Јапану, али је поништио одлуку након што је Јапан потписао војни савез са САД, а што је омогућило распоређивање америчких трупа у тој земљи.

Питање остаје нерешено и највећи камен спотицања у руско-јапанским односима. Две земље планирају да заједнички развијају спорна острва, али да буду под руском управом.