Рјабков: Предлог сенатора САД о новим санкцијама представља још један пример русофобије

02-06-2017 07:57:38 | | / vostok.rs |


Москва дубоко жали што је продужење санкција Русији дошло након промене америчке администрације, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Према његовим речима, руска страна „настоји да не доведи до мртве тачке односе са Вашингтоном“, али недавни потези америчког Министарства финансија не помажу решавању овог проблема.

„Што се тиче нашег евентуалног одговора, ми смо ово питање већ узели у разматрање. Одредићемо на основу потребе да се ипак односи не доводе до мртве тачке и поради на њиховом побољшању. Али данашњи потез Министарства финансија САД никако не помаже да се овај проблем реши“, рекао је Рјабков.

Предлог америчких сенатора о новим санкцијама против Русије представљају још један пример русофобије која је преплавила Вашингтон, неки политичари покушавају да добију поене на оваквим иницијативама, рекао је Рјабков коментаришући најновији нацрт закона неких америчких сенатора о проширивању санкција Русији.

У нацрту се предлаже да се уведу нове санкције против руских компанија у области рударства, металургије и железнице. Осим тога, Министарство финансија планира да прошири капацитете за „гоњење нелегалних активности руских олигарха“ у САД, на пример, нова овлашћења за проучавање података банкомата и банковних трансфера.

Према речима Рјабкова, задатку побољшавања билатералних односа „веома много шкоде бескрајне антируске иницијативе који се стварају на Капитол хилу.“ Он је истакао да тамо више не желе конструктиван дијалог, већ да „још једном замахну санкцијском тољагом“.

„То су прилично примитивне, да не кажем праисконски инстинкти и технике. Нову серију ових деструктивних идеја видели смо буквално јуче. Ми не желимо да улазимо у унутрашње политичко питање које је прилично компликовано и замршено у САД данас, али ја лично не видим никаква друга логична и разумна објашњења за оно шта се дешава, осим тежње ових несрећних политичара да зараде политичке поене на русофобији која је захватила Вашингтон“, истакао је Рјабков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут