Зигмар: Брисел треба више да се ангажује на Западном Балкану

02-06-2017 08:07:51 | | / vostok.rs |


Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел заложио се за успостављање додатног фонда за инфраструктурне пројекте на Западном Балкану истичући да Брисел треба више да се ангажује и инвестира у том региону.

Он је на Осмој конференцији министара спољних послова југоисточне Европе „Аспен института“ о економском и политичком развоју региона одржаној у Берлину рекао да Брисел треба више и да се ангажује и инвестира у том региону.

То је нарочито важно сада када тензије у расту, а политичке и етничке поделе све видљивије, преноси „Јуропијен Вестерн Балканс“.

Према његовој оцени, проблематична ситуација изазвана је домаћим проблемима као и утиском да је ЕУ напустила регион.

Политички директор министарства спољних послова Немачке Андреас Михаелис рекао је да су потребни конкретни заједнички пројекти, као и да треба значајно повећати број пројеката.

Финансијски ресурси не би требало да буду проблем, јер ће последице немењања тренутног стања сигурно много више коштати Немачку и ЕУ, сматра он.

Та промена, како је додао, не треба да буде емоционална, већ мора да буде усмерена на повећање кредибилитета интеграционог процеса.

Зоран Вујић, политички директор Министарства спољних послова Србије рекао је да иако земље Западног Балкана треба да сарађују и подржавају међусобни развој на путу ка ЕУ, оне треба да се придруже ЕУ кад испуне потребне услове независно од осталих у региону.

У противном, бићемо у опасности да се суочимо са озбиљним проблемом интерног замора и разочарања у ЕУ, констатовао је Вујић.

На скупу панел-дискусије министара спољних послова Универзитета о евроатлантским интеграцијама у доба кризе учествовали су и шефови дипломатија Чешке Лубомир Заоралек, Албаније Дитмир Бушати, БиХ Игор Црнадак, Црне Горе Срђан Дармановић и "дипломатски представници Косова" и Хрватске.

На панелу о економском развоју Западног Балкана закључено је да је у протеклих десет година у региону постигнут суштински напредак, а да је највећи проблем владавина права.

Учесници ове дискусије били су између осталих програмски директор за економске реформе ОЕЦД Антиjа Рихтер, Бојан Предојевић, генерални директор Профине д.о.о и члан Борда Немачко-српске привредне коморе, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић.

Оцењено је у региону постоји стабилан економски раст, побољшање конкурентности регионалних привреда, као и правних и политичких услова што привлачи већи број инвеститора.

Такође је поручено да је највећи изазов у будућем економском развоју региона владавина права, те да земље треба да раде више на обезбеђивању стабилног правног и политичког окружења које ће привући нове инвеститоре.

Танјуг