Руска лепота које више нема: Избори за мис почетком 20. века

02-06-2017 10:47:24 | | Илустрација: Архивска фотографија / Руска реч/ vostok.rs |

У Совјетском Савезу се избор за мис није организовао до 1988. године, али је десет девојака ипак добило почасну титулу „Мис Русије” још пре Другог светског рата. После револуције 1917. године у Паризу се међу руским емигрантима нашло толико лепих девојака, манекенки и фото-модела, да је редакција часописа „Илустрована Русија” одлучила да организује избор за мис у коме жири бира најлепшу Рускињу.


Први избор за мис Русије одржан је 1929. године у сарадњи са Морисом де Валефом, утемељивачем избора за мис Европе. У њему су могле да учествују девојке од 16 до 25 година са емигрантским руским пасошем. Кандидаткиње су дефиловале пред жиријем у обичном оделу, а затим је са сваком понаособ обављен разговор без претходне припреме. Свака девојка је добила три оцене: за лепоту лица, за стас и за општи утисак. Посебно је истицано да мис мора бити права лепотица, али и морално чиста и чедна особа. Девојке су долазиле у пратњи старијих чланова породице и вереника. У жирију су обично били угледни културни радници тога доба. Међу њима је био писац Александар Куприн, сликар Константин Коровин, певач Фјодор Шаљапин и позоришни редитељ Владимир Немирович-Данченко. До почетка Другог светског рата је подељено 10 титула „Мис Русије”.

1929. Ирина Левицка

Архивска фотографија. Архивска фотографија.

Већ на првом избору за „Мис Русије” избио је скандал. Победила је 18-годишња Валентина Остерман, али она није имала руски него немачки пасош, па је дисквалификована, а титула „Мис Русије 1929” додељена је другој кандидаткињи, 16-годишњој Ирини Левицкој. Остерманова је исте године добила улогу у филму М. Л. Хербијера „Nuits de princes” („Ноћи принчева”), а Ирина Левицка је почела да се бави сликарством.

Валентина Остерман, архивска фотографија. Валентина Остерман, архивска фотографија.


1930. Ирина Вентцељ

Архивска фотографија. Архивска фотографија.

На избору са мис 1930. године победила је 18-годишња Ирина Вентцељ родом из Јесентукија, која је са мајком и сестром живела у Паризу и бавила се примењеном уметношћу.

Учеснице избора за „Мис Русија” 1930. Архивска фотографија.

Учеснице избора за „Мис Русија” 1930. Архивска фотографија.


1931. Марина Шаљапина

Архивска фотографија. Архивска фотографија.За мис Русије 1931. је проглашена Марина Шаљапина, друга ћерка чувеног певача Фјодора Шаљапина, филмска глумица и официр ратне морнарице Италије.

1932. Нина Пољ Архивска фотографија. Архивска фотографија.
Све учеснице избора за мис биле су изузетно скромне, тако да се о победници из 1932. године не зна ништа осим да је имала 19 година када је постала мис Русије.

1933. Татјана Маслова

Архивска фотографија. Архивска фотографија.„Мис Русије” 1933. је учествовала у избору мимо своје воље. Њену фотографију је жирију послао новинар једног листа у Вилњусу, где је живела Маслова, уз белешку: „Татјана Александровна, ћерка официра Црноморске флоте стрељаног у грађанском рату на југу Русије. Има 19 година, висока је 168 цм, течно говори пет језика и узор је класичне руске лепоте”.

Месец дана након победе на избору за мис Русије Татјана Маслова је у Шпанији освојила титулу „Мис Европе”.

1934. Јекатерина Антонова

Архивска фотографија. Архивска фотографија.1934. године је победила Јекатерина Антонова. Она је у Паризу завршила кројачки курс. Захваљујући титули „Мис Русије” добила је шансу за нови живот и почела да добија улоге у филмовима.


1935. Маријана Горбатовска

Архивска фотографија. Архивска фотографија.Још увек не знамо како је изгледала тајанствена победница избора за мис Русије 1935. године. Једна од девојака на овој фотографији је 18-годишња Маријана Горбатовска, ћерка власнице кројачког атељеа интимног рубља у Паризу. Шта мислите, која девојка на слици је проглашена за мис Русије? (одговор напишите у коментару).

1936. Ариадна Гедеонова

Архивска фотографија. Архивска фотографија.

Ариадна Гедеонова је као дете васпитавана у француском манастиру у Египту, а затим је живела у Каиру. Годину дана након победе на избору за мис удала се за Пјера Патеа, наследника француског филмског студија. Брак, међутим, није дуго трајао, јер је муж побегао од своје лепе жене још на банкету који је био организован поводом њихове свадбе. Око тог случаја се затим подигла велика „прашина” у свим француским новинама. Касније се Пате ипак појавио, дао јој развод и 1.500 франака месечно на име издржавања. После Другог светског рата Аријадна Гедеонова је радила у часопису „Paris Match” и новинама „Figaro”.

1937. Ирина Иљина

Архивска фотографија. Архивска фотографија.

20-годишња Ирина Иљина, ћерка руског морнаричког официра родом из Одесе освојила је титулу „Мис Русије” 1937. године. У том тренутку је већ радила као манекенка у Паризу.


1938. Јевгенија Дашкевич

Архивска фотографија. Архивска фотографија.

Најстарија победница париског избора за мис Русије била је 24-годишња Јевгенија Дашкевич, манекенка и филмска глумица.

1939. Ирина Бородуљина

Архивска фотографија. Архивска фотографија.

Последњи париски избор за мис Русије одржан је 1939. године. Победила је 17-годишња Ирина Бородуљина. Затим је у септембру почео Други светски рат, издање „Илустрована Русија” је угашено, а са њим и избор најлепше Рускиње.

Алкександра Кравченко,
Руска реч