Пет забава на кримском приморју

03-06-2017 08:52:31 | | / vostok.rs |

У остатку Европе у ово доба године често пада киша, али на Криму је време још увек сунчано, a за туристе је добра ствар и то што је Црно море надохват руке. „Руска реч“ вам открива како најбоље искористити лепо време.

1. Пловидба бродом

Фотографија: Photoxpress

Ако нисте расположени за купање, а желите да на лицу осетите морски поветарац, запловите тиркизним морем дуж предивне кримске обале. На крстарење је најбоље поћи из Јалте, а највећи број туристичких бродова пролази покрај резиденције „Ластино гнездо”, једне од најпосећенијих знаменитости Крима. Највише полазака има у вечерњим часовима, када су скоро сва места попуњена. Следеће занимљивo место је Балаклава до које се из Севастопоља стиже после краће вожње. То је град богате историје смештен у лепом заливу пуном усидрених јахти. Овај крај често зову Кримска ривијера. Туристи који се одлуче за крстарење могу да бирају вожњу моторним бродом или једрилицом, а организује се неколико врста пловидби. Краћи обилазак залива траје пола сата, крстарење од два сата подразумева обилазак рта Фиолент или рта Аја при чему се путници могу и окупати, док најдужа тура траје читавих шест сати и обухвата крстарење уз обалу, посету скровитим плажама и роштиљ где се за путнике пече укусни шашлик (руски ражњићи). Поред Јалте, на туристичка крстарења можете поћи и из Керча, Алуште, Феодосије и Севастопоља.

2. Роњење


Фотографија: Lori/Legion-Media

На дну Црног мора леже бројни остаци из давних времена и зато је оно изванредна дестинација за рониоце које интересује истраживање потонулих бродова, за разлику од Великог коралног гребена на Малдивима. Пре извесног времена у медијима су се појавиле вести о открићу брода из доба Византије у близини Севастопоља, као и о томе да је председник Путин током роњења у Таманском заливу пронашао две древне грчке амфоре. У мору код рта Тарханкут постоји неколико нивоа чија се дубина разликује, на чијем се дну могу пронаћи различити предмети из старине. Ово место познато је и по „Алеји вођа“, јединственом подводном музеју који чине десетине биста совјетских државника. Једно од најлепших места на Криму су обала и околина Балаклавског залива у чијим стенама се налазе подводне пећине различитих величина, пречника и до 10 метара, што је свакако интересантно рониоцима.

3. Аква-паркови


Фотографија: Lori/Legion-Media

У бројним одмаралиштима на полуострву изграђени су аква-паркови, а највећи је „Банана република“ у Евпаторији, где истовремено може да борави и до 2.500 људи. Опремљен је са 25 тобогана и 8 базена, а ту су и тениски терен, столице за масажу, кафеи и ресторани брзе хране. „Бадемов шумарак“ у Алушти није само аква-парк, већ читав забавни комплекс у оквиру кога раде хотел, ресторан и објекти за водене спортове: 6 базена, 14 тобогана и џакузи. Већи аква-паркови постоје и у Симеизу, Судаку и Севастопољу.

4. Плаже


Фотографија: Lori/Legion-Media

Када сте на Криму, увек можете да се опустите на некој од тамошњих плажа. Иако је типична кримска плажа најчешће пуна људи и представља специфичну мешавину хране, купача и воде, могуће је избећи гужву коју праве туристи (већином руски). То ћете постићи ако на одмор дођете крајем априла или у мају када главни део сезоне још није почео, односно у септембру или октобру када је много мирнија атмосфера.

5. Виндсурфинг


Јалта је најважнија туристичка дестинација на Криму, али су њене плаже увек пуне и шљунковите, што се многима не допада. Поред тога, тамошњи пејзажи нису тако спектакуларни као на другим местима на полуострву. Зато можете да изнајмите аутомобил и да се запутите на исток, према Феодосији, и да тамо кампујете покрај живописних пешчаних плажа Нови свет, Коктебељ, Мисово и залив Широка. Друга могућност је да из Севастопоља одете до прелепих увала Ласпи или Батилиман, где поред одмора и купања у плавим таласима Црног мора имате прилику да обиђете и рушевине античког Херсонеса, грчке колоније саграђене у 5. веку п.н.е.

Фотографија: Photoxpress

Љубитељи виндсурфинга (сурфовања на једрилици) који долазе на Крим најчешће бораве у Севастопољу и околини, јер се ту налази највећи број центара за обуку и клубова, а ту се одржавају и такмичења. Друге локације познате по јаком ветру, што је важно за овај спорт, су Евпаторија, Судак, Тарханкут и рт Казантип.

Марија Стамблер,
Руска реч