RT: Можемо кривити Трампа за снег у јуну, али то не желимо - Путин

03-06-2017 09:07:24 | | © Mikhail Metzel / TASS / Host Photo Agency / Reuters/ vost |


Извор: Восток, РТ

Руски председник Владимир Путин је у великој мери прибегавао иронији на Међународном економском форуму у Санкт Петербургујер новинари наизглед нису успели да дођу до нових питања, са фокусом на наводно мешање Москве у председничке изборе у САД и везама са Доналдом Трампом.


"Не постоје тајни споаразуми'

Није било никаквих тајних споразума између руског амбасадора у САД, Сергеја Кисљака и Трампове администрације, рекао је Путин.

"Мој одговор је - не ... Чак ни никакви разговори уопште нису били започети", рекао је председник на форуму, додајући да је био изненађен са коликим "мукама" у раду су окружене руске дипломате у САД, те назвао анти-руске наводе и ставове "у делиријуму."

"Није чак ни јасно одакле долазе сви ти људи који шире такве информације. Дакле, амбасадор је упознао некога. А шта је амбасадор требало да ради? То је његов посао, он је плаћен за то. Он мора упознавати људе, разматрати отворена питања, склапати споразуме. Шта би друго требало да ради тамо? Да посетимо места неких злочина и да га отпустимо? " запитао се Путин.

"Паника која окружује неке одлуке Трампа је изашла из свих оквира" додао је Путин.

Коментаришући одлуку америчког председника да се САД повуку из Париског споразума о клими, руски лидер се нашалио те рекао да се сада за све проблеме везане за метеоролошке услове може окривити "амерички империјалиазм".

"Успут, требало би да будемо захвални председнику Трампу. Чуо сам да је снег у Москви данас, а овде пада киша, и ужасно је хладно. Сада можемо за све кривити њега и "амерички империјалиазм", рекао је Путин.

"Али, нећемо то учинити", нашалио се Путин.

Констатујући да је одлука о Париском споразуму о клими предузета од стране претходног америчког председника Барака Обаме, Путин је рекао да ће нова администрација вероватно само прерадити споразум, те изаћи са новим предлогом споразума.

"Трамп не одбија да ради по том питању, колико ја знам ... [Споразум ће ступити на снагу 2021. Дакле, још имамо времена, а ако сви радимо конструктивно, можемо да се сложимо о нечему", рекао је руски лидер, а затим на енглеском језику додао, "Don't worry, be happy."

Они који оптужују Москву за пораз Демократске странке у САД на прошлогодишњим председничким изборима понашају као они који криве Јевреје за све, рекао је руски председник.

"Лакше је рећи да то није наша [Демоклратске партије] кривица, него да су криви Руси, да су се мешали у изборес. То ме подсећа на анти-семитизам, када су за све били криви Јевреји. Знамо где такав став води, и никад се не заврши добро ", рекао је Путин.

Још једном је замољен да прокоментарише ситуацију која окружује руске дипломате у САД, који су наводно покушали да неке Трампове људе фаворизовали. Путин је реаговао прилично емотивно, рекавши да је уморан од "хистерије", која у САД "не успева да престане."

"Да ли вам треба дати неку пилулу? Да ли неко има пилулу? Дај те им пилулу! Озбиљан сам", рекао је руски председник.

'Западни медији се увек мешају у руску политику'

Руски председник је такође позвао Запад да престане са мешањем у унутрашње политике Русије.

"Погледајте своје колеге, шта раде овде", рекао је Путин НБС новинару Мегин Кели, која је постављала питања на форуму.

"Они су свуда широм наше унутрашње политике, седе нам на главама, висе на ногама и жваћу жваке, забављајући себе. То је систематско, грубо и апсолутно неприкладно мешање у нашу унутрашњу политику које траје дуги низ година, и на дипломатском нивоу ", рекао је он.

Назвавши НАТО као "инструмент америчке спољне политике", руски председник је рекао да је недостатак "конструктивног дијалога" са војним савезом омета заједничке напоре у борби против тероризма. Пошто се запитао која је сврха Алијансе ако Совјетски Савез и Варшавски пакт више не постоје, председник је рекао да за пропали дијалог са НАТО није крива руска страна.

Упитан да прокоментарише неслагања унутар савеза, Путин је прокоментарисао, са иронијом: "Па, ако указују на то да би НАТО могао да се распадне, онда би нам она помогла, али за сада то не видимо да долази.".