Шест арапских држава прекинуло дипломатске односе са Катаром дестабилизације безбедносне ситуације

05-06-2017 10:13:14 | | / vostok.rs |


Шест арапских држава, Бахреин, Саудијска Арабија, Египат, УАЕ, Јемен и Либија, прекинуло је дипломатске односе са Катаром.

Прва је о прекиду односа са суседном земљом саопштила Краљевина Бахреин. У саопштењу које је објавила званична агенција земље истиче се да се на такав корак Манама одлучила због „текуће политике Дохе дестабилизације безбедносне ситуације и стабилности у Краљевини Бахреину и мешања у њене послове, продужавања ескалације и провокација у медијима и подршке терористичким активностима“.

Осим тога, Манама је суспендовала ваздушне и морске везе са Дохом и забранила грађанима Катара да посећују Бахреин. Власти су такође забраниле својим грађанима да посећују Катар.

Неколико минута након саопштења Бахреина о прекиду дипломатских односа са Катаром, саопштења о сличним корацима које су предузели објавили су Ријад, Каиро и Абу Даби.

Саудијска Арабија и Египат такође су прекинуле копнени, ваздушни и морски саобраћај са Катаром.

„Влада Арапске Републике Египат одлучила је да прекине дипломатске односе са Катаром због наставка непријатељског понашања према Египту од стране катарских власти“, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Египта.

Са своје стране, команда арапске коалиције на челу са Саудијском Арабијом објавила је саопштење о престанку учешћа Катара у војним операцијама у Јемену „због подршке Дохе илегалним групама Ал Каиди и ДАЕШ-у“.

Влада Јемена такође је прекинула дипломатске везе са Катаром, пратећи сличну одлуку Бахреина, Саудијска Арабија, Египта и УАЕ.

„Влада Јемена прекида дипломатске односе са Катаром“, пренела је телевизија „Ел Арабија“ у својим ударним вестима.

„Влада такође потврђује да је Арапска коалиција суспендовала учешће Катара.“

Телевизија је додала да Сана оптужује Доху да подржава радикалне групе у Јемену.

Либија је, такође, објавила да прекида дипломатске односе са Катаром, након што су то учиниле друге заливске земље, саопштила је телевизија „Скај њуз Арабија“.

Сукоб између Катара и њених суседа догодио се недељу дана након самита земаља Персијског залива и Сједињених Америчких Држава у Ријаду, када је Катарска новинска агенција објавила говор у име емира земље у знак подршке изградњи односа са Ираном. Истовремено су на састанку саудијске власти у име свих гостију осудиле Техеран због његове непријатељске политике и запретиле су одговарајућим мерама.

Касније је портпарол Министарства спољних послова Катара рекао да је сајт агенције био хакован, да су говор у име емира објавили хакери и да он нема везе са катарским лидером.

Међутим, Саудијска Арабија, УАЕ и Бахреин су сматрале да је то оповргавање неубедљиво и наставиле су да инсистирају да говор о нормализацији односа са Ираном заиста припада емиру.