Путин: Обама променио став о наводном мешању Русије у изборе у САД

05-06-2017 10:31:28 | | / vostok.rs |


Владимир Путин изјавио је да је Барак Обама променио свој став о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе после разговора са њим.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је бивши амерички председник Барак Обама променио свој став о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе након што су њих двојица разговарали.

„Разговарали смо о томе са бившим председником Обамом и неколико других званичника. Нико ми никада није показао никакве директне доказе. Када сам разговарао са председником Обамом о томе, знате, боље би било да њега питате о томе, мислим да ће вам рећи да је и он уверен у то. Али, када смо нас двојица разговарали, видео сам да је, такође, почео да сумња. У сваком случају, тако ја на то гледам“, рекао је Путин у интервјуу за телевизију Ен-Би-Си.

Председник је додао да је данашња технологија таква да би коначна адреса могла да буде маскирана и камуфлирана у толикој мери да нико не би могао да открије право порекло те адресе.

„И обрнуто, могуће је подесити било који ентитет или било ког појединца за које ће сви мислити да су они извор тог напада. Модерна технологија је веома софистицирана и суптилна и омогућава да се то уради. А када то схватимо отарасићемо се свих илузија. То је прво. Друга ствар је да сам дубоко уверен да ниједно мешање споља, у било којој земљи, чак и у некој малој, а камоли у тако великој сили као што су Сједињене Америчке Државе, не може да утиче на коначан резултат избора. То није могуће. Никада“, истакао је Путин.

„Устав Сједињених Америчких Држава и изборно законодавство конструисани су на такав начин да више електора може да гласа за кандидата ког је подржало мање бирача. И такве ситуације се дешавају у историји Сједињених Америчких Држава. Зар није тако? Стога, ако говоримо о некој врсти политичке и социјалне правде, онда би вероватно требало да се промени изборни закон и уведе ситуација у којој ће шеф државе бити изабран непосредним тајним гласањем, тако да буде директан табеларни приказ гласова који се може лако пратити. То је све што је потребно“, рекао је Путин.

„И тада неће бити потребе да они који су изгубили изборе упиру прстом и окривљују друге за своје проблеме“, додао је руски председник.

Недавно је у неколико земаља порасла забринутост због потенцијалног мешања Русије у изборе страних држава. Тај проблем потиче од недавне председничке кампање у САД, када је Вашингтон више пута оптужио Москву за мешање у изборе и наводне покушаје хаковања.