Презентација србског издања књиге о блокади „871 дан“

05-06-2017 02:20:13 | | / vostok.rs |


Поводом 71. годишњице пробоја поморске минске блокаде Лењинграда, на иницијативу Центра за подршку ветерана и патриотског васпитања младих - „Повезаност између генерација“ и уз подршку Руске хуманитарне мисије и Руског дома у Београду, 5. јуна 2017. године у РУСКОМ ДОМУ (Београд, Србија), одржаће се презентација србског издања књиге о блокади „871 дан“ ауторке Нинеле Корибске.

Ауторка књиге је као 10-годишња девојчица доживела почетак рата и у опседнутом Лењинграду проживела читаву блокаду од првог до последњег дана. На ћеркину молбу, она је своја сачувана сећања из детињства која сведоче о ратним страхотама тог времена пренела на папир, поткрепивши их фотографијама из централних руских архива.

У овом тренутку књига је преведена на енглески, француски, немачки, јерменски, естонски, мађарски, арапски и србски језик. Арапско издање поклоњено је читаоцима у Либану и Сирији у марту ове године за време посете представника претходно поменутих организација тим земљама.

Гостима презентације биће приказан књижевно - музички програм припремљен на основу књиге уз учешће победника међународног конкурса „Романсијада“, солисткиње Државног ансамбла „Русија“ Наталије Кирилове и музичара и композитора Дмитрија Маљцева. Аутор књижевно - музичког програма и главни руководилац пројекта НВО - „Повезаност између генерација“ је глумица Јулија Радакова. По први пут представљен у Паризу у мају 2012. године, пројекат Јулије Рудакове изазвао је велико интересовање код гледалаца у иностранству и био предложен за промоцију од стране „Россотрудничества (Федералне Агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу)“.

Други део презентације ће бити посвећен руско - србском дружењу. Биће представљена музичка дела две земље у извођењу Наталије Кирилове и србског ансамбла КУД „Љубомир Ивановић - Геџа“ (руководилац Немања Радојковић).

Почетак презентације у 19.00h

Улаз слободан

Представницима медија биће омогућено да интервјуишу организаторе презентације, ауторе и учеснике пројекта, а такође и почасне госте догађаја.

Контакт:

Јевгеније Дјумин + 381 69 10 46 356

Бранимир Нешић + 381 64 214 89 25