Расту цене нафте након што је Катар оптужен за везе са терористима

05-06-2017 02:24:31 | | © Mohammed Dabbous / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Цене сирове у понедељак су скочиле након вести да су Саудијска Арабија, Египат, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати, Јемен и Малдиви прекинули дипломатске односе са Катаром, оптужујући земљу да подржава тероризам.

Нафта марке "Брент" скочила је 32 за центи на 50 $ по барелу, док је цена америчке нафте "Вест Тексас Интермедиат" увећана за 34 цента, односно $ 48 по барелу.

Катар је највећи снабдевач течног природног гаса. Такође је главни извозник кондензата, производа течног горива и прерађевина из природног гаса. Та земља такође производи 1,48 милиона барела нафте дневно и члан је Организације земаља извозница нафте (ОПЕК).

"Мислим да ће и даље бити помало расправе о истинском утицају на тржиште нафте", изјавио је Оливиер Џакоб, стратег у Петроматрику.

"Што се тиче даљег промета нафте, то не мења много, али постоји шири геополитички утицај који је потребно узети у обзир", додао је Џакоб. Он је објаснио да је погоршање у односима између чланова ОПЕК-а Катара и Саудијске Арабије може пореметити споразум водећих произвођача на смањење производње.

Саудијска Арабија и УАЕ који су чланови ОПЕК-а, главни су извозници, са много више значајног утицаја на светске цене нафте.

Фјучерси нафте марке "Брент" су још увек доле седам одсто од 25. маја, када је ОПЕК, Русија и друге земље најавиле да ће продужити смањењер производње нафте за још девет месеци у 2018. години.

Извоз САД, које нису учесник споразума, порастао је за више од 10 одсто од прошле године на 9,34 милиона барела дневно, приближивши се тако на ниво произвођача Саудијске Арабије и Русије.

"Инвеститори и даље сумњају у способност ОПЕК-а да балансира тржиште нафте, уз цене сирове нафте преосталих и под притиском раста производње нафте у САД", саопштила је АНЗ Банка.