За сада нема договора о састанку Путина и Трампа

06-06-2017 09:30:04 | | / vostok.rs |


Амбасадор САД у Русији Џон Тефт изјавио је да за сада нема договора о састанку руског и америчког председника, Владимира Путина и Доналда Трампа, укључујући и њихов могући сусрет на самиту Г20.

Према његовим речима, сви спекулишу о сусрету Путина и Трампа на самиту „Велике двадесеторке“, али „за сада ништа није одлучено“.

Амерички амбасадор је новинарима рекао да се САД надају побољшању односа НАТО-а и Русије. „Лично бих волео да се повећа ефикасност Савета Русија-НАТО“, рекао је Тефт и истакао да Трампова администрација остаје привржена овој алијанси.

Говорећи о најважнијим међународним темама, Тефт је, поред осталог, истакао да ће САД наставити да врше притисак на Северну Кореју ради смањивања напетости на Корејском полуострву.

Амерички дипломата је додао да су САД и Русија сагласне у вези с питањем денуклеаризације Корејског полуострва, што је потврђено и у контактима руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Рекса Тилерсона.

Када је реч о Сирији, Тефт сматра да ће контакти америчке и руске војске у вези с решавањем кризе у овој блискоисточној земљи бити настављени.

Према његовим речима, администрација америчког председника Доналда Трампа инсистира на томе да Башар Асад напусти позицију председника Сирије.

„Разлика од Обамине администрације је, могуће, у томе што сматрамо да је неопходно да буде неки прелазни период“, рекао је Тефт.

Једно од главних питања САД у вези са зонама деескалације у Сирији јесте учешће и улога Ирана, навео је Тефт.

Према мишљењу САД, Иран не игра позитивну улогу у процесу решавања сиријске кризе.

„САД су само посматрач у астанском процесу, ми нисмо гаранти. Имамо нека питања о овом процесу, мада у целини подржавамо процес деескалације. Подржаћемо напоре да се прекину убиства. Али имамо, као што сам рекао, питања, а главно је улога Ирана као гаранта“, рекао је Тефт новинарима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут