Зариф: Одвратно реаговање Трампа на терористиче нападе у Техерану

08-06-2017 02:47:37 | | / vostok.rs |


Ирански министар спољних послова Мухамад Џавад Зариф одбацио је данас као „одвратно“ реаговање америчког председника Доналда Трампа на погубне нападе ДАЕШ-а у Техерану, при чему је Трамп изразио саучешће за жртве, али и оценио да та земља „сада жање оно што је посејала“.

Tрамп је поручио да САД жале и моле се за жртве напада изведених у среду, за које је одговорност преузео ДАЕШ, али је истовремено истакао да „државе које спонзоришу тероризам ризикују да постану жртве зла које промовишу“, пренеле су агенције.

„Одвратно саопштење Беле куће… Ирански народ одбацује такве америчке поруке пријатељства“, написао је Зариф на Твитеру, преноси Ројтерс.

​Зариф је додао да се „Иранци боре против тероризма који подржавају амерички штићеници“, наводи АФП.

Трампов коментар је изазвао критике и многих Иранаца на друштвеним мрежама, који су подсетили како је иранска влада пружила Вашингтону подршку и организовала бдење уз свеће у Ирану после напада на САД 11. септембра 2001.

Амерички председник одавно оптужује Иран да подржава тероризам, а запретио је и да ће поништити нуклеарни споразум који је Иран 2015. постигао с великим светским силама.

Иако је Вашингтон јуче изразио саучешће Техерану, амерички Сенат ради на закону којим ће наметнути нове санкције Ирану, делимично због оног што је у предлогу закона описано као „подршка иранске владе делима међународног тероризма“.

Тринаест особа је убијено, а више од 40 рањено у јучерашњим нападима на парламент и маузолеј револуционарног лидера, ајатолаха Рухолаха Хомеинија, првим које је у Ирану извео ДАЕШ (тзв. Исламска држава).

Танјуг