Апсурдни разговори балтичких политичара о „компензацији за окупацију“

09-06-2017 08:59:21 | | / vostok.rs |


Амбасадор Русије у Вилњусу Александар Удаљцов назвао је апсурдним разговоре балтичких политичара о „компензацији за окупацију“ од стране Москве и указао је на могућност изношења контразахтева, рекао је он за лист „Литвански курир“.

Дипломата је истакао да је у тренутку уласка у састав Совјетског Савеза, Литванија била пољопривредна земља и заузимала је једно од последњих места по квалитету живота у Европи. При томе је ниво индустријске производње био три пута нижи од просека за СССР.

Масовна индустријализација земље почела је тек после Другог светског рата. Удаљцов наводи да је у периоду од 1940. до 1990. године из савезног буџета у привреду те совјетске републике уложено око 65 милијарди долара.

„На тај начин је могућа формулација питања литванске стране о надокнади штете, која је наводно причињена Литванији од стране Русије, незаконита, па чак и апсурдна“, истакао је амбасадор.

Он је истакао да Русија, која је некада давала највећи допринос у буџет СССР-а, има право да од Литваније тражи накнаду трошкова, између осталог и за повлашћену набавку минералних сировина и енергије из РСФСР у износу од више од 72 милијарде долара.

Балтички политичари су више пута говорили на тему „совјетске окупације“. У лето 2016. године министри правде Литваније, Летоније и Естоније захтевали су да Москва „надокнади штету од бруталних злочина“ и осуди спољну политику Совјетског Савеза почетком четрдесетих година прошлог века.