Шојгу: Прекид ватре у Сирији се спроводи у свим зонама безбедности

09-06-2017 09:21:18 | | / vostok.rs |


Режим прекида ватре у Сирији практично се спроводи на свим локацијама и у свим зонама безбедности, изјавио је министар одбране Русије генерал армије Сергеј Шојгу на састанку са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

„Прекид ватре фактички се спроводи на свим локацијама и у свим зонама деескалације. Она нарушавања које бележимо како са стране опозиције, тако и са стране владиних трупа, нису катастрофална и не захтевају озбиљно реаговање снага које се баве контролом и праћењем режима прекида ватре“, рекао је Шојгу.

Он се такође захвалио Де Мистури, јер је одмах одговорио на предлог Министарства одбране Русије да спроведе даље консултације о ситуацији у Сирији.

„Истовремено, ми схватамо да подршка, коју сте показали у Астани, а поготово у последње време када су усвојени декларација и документи о зонама деескалације, има прилично озбиљне резултате. За то време успели смо много тога да учинимо у режиму прекида ватре“, додао је руски министар.

Шојгу је додао да би желео да се размотри низ питања о даљим корацима за јачање режима прекида ватре у зонама деескалације и о преласку на решавање конкретних политичких питања.

„Она би могла да почну да се решавају у вези са чињеницом да већ месец дана спроводимо све што смо договорили у Астани уз Вашу подршку“, закључио је министар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут