Kонзервативци нису успели да освоје већину у парламенту

09-06-2017 09:23:57 | | / vostok.rs |


Британска премијерка Тереза Меј ускоро ће се обратити јавности пошто расте притисак да поднесе оставку након што конзервативци нису успели да освоје већину у парламенту.

После изјаве лидера лабуриста Џеремија Корбина да је дошло време да Тереза Меј поднесе оставку јер су изборни резултати показали да је она "изгубила гласове, подршку и поверење гласача", огласила се и "Сити група" наводећи да је вероватно да ће премијерка поднети оставку пошто није освојила већину.

"Следи период политичке неизвесности", навела је "Сити група".

Мејова је ноћас поручила је да је земљи потребан период стабилности и да ће она преузети одговорност за то, ако освоји већину.

"Тренутно, више него ишта, земљи је потребан период стабилности", рекла је Мејова, пренео је Ројтерс.

Конзервативци премијерке Терезе Меј освојили су 42,4 одсто гласова на ванредним парламентарним изборима у Британији, а опозициони лабуристи 40,2 одсто, пренео је Би-Би-Си непотпуне незваничне резултате, истичући да ниједна партија неће моћи да има већину у парламенту од 650 места.

На трећем месту су либералдемократе са 7,1 одсто освојених гласова, а потом следи Шкотска национална партија са 3,1 одсто.

Према тренутним подацима, конзервативци ће имати 313 места у парламенту, лабуристи 260, Шкотска национална партија 35, а либералдемократе 12.

То значи да су торијевци изгубили већину у парламетну.

Изласност је била 68,7 одсто.

Пре неколико дана Тереза Меј је изненадила јавност смелом изјавом да је „имала м…а“ да распише изборе.

Танјуг