Додељена књижевна награда "Јасна пољана" 2014

29-10-2014 11:58:56 | | / mojenovosti.com |


Књижевну награду „Јасна Пољана„ коју је основао истоимени спомен-музеј Лава Толсотоја за 2104 .г. добили сз писци Борс Јекимов, Роман Сечин и Арсен Титов.

Борис Јекимов је за роман „Пиночет„ који представља једно од његових најбољих дела победио у номинацији „Савремена класика„ што је аутору донело и суму од 900.000 рубаља. Као и у другим својим повестима и приповеткама („Не треба плакати„, „За топлим хлебом„) и у овом роману Јекимова су главни јунаци обични људи међу којима је и нвооизабрани председник колхоза који покушава да оживи пропало колективно газдинство.

О својим књижевним јунацима прозаик Јекимов није сазнао из друге руке: сам је радио и као грађевинац, и механичар, и машинбравар.

У номинацији „XXI“ век награду у износу од 750 хиљада рубаља је добио Арсен Титов, писац из Јекатинбурга за роман о Првом светском рату „Сенка Бехистунга„. У овој категорији били су номиновани и Дмитриј Новиков за роман „ У твојим мрежама„, Јевгениј Чижов („Дослован превод „) и Сергеј Шагунов („1993.“)

За роман “Шта ви хоћете?„ у номинацији „Детињство. Дечаштво. Младост„ 300 хиљада рубаља је припало Роману Сенчину.Његова прича је веома савремена: 14.годишња тинејџерка, ауторова кћерка , покушава да схвати шта се догађа у земљи.

У ужем избору у овој категорији били су и Јевгениј Бунимович („Девети разред . Друга школа„) и Јелена Матвејева („Кругови вештице„).

Укупн наградни фонд се састоји од 2, 1 милиона рубаља.

Стручни жири , на чијем је челу био Владимир Толстој, саветник за културу председника Путина,сачињавали су књижевни критичари и писци Лав Анински,Павел Басински и Валентин Курбатов, затим историчар књижевости и писац Игор Золотуски,као и прозаици Алексје Варламов и Владислав Отрошенко.

Бранко Ракочевић