Скривене закономерности - Метафизичка глава

29-10-2014 12:08:09 | | / mojenovosti.com |

Фонд сликара Михаила Шемјакина приредио у Санкт Петербургу изложбу „Метафизичка глава„ помоћу монумемталних скулптура,маски, штитника,средњовековних витешких шлемова,слика, гтафика, а такође и архитектонских цртежа и ремек- којдела иконописа које истражују недостижну суштину „објекта“ који је, колико обичан, толико и непонвљив. И уколико научни део експозиције постепено „задаје тон“ и формира одређени мерни систем, утолико радовбиу савремених сликара брже псотављају питања на које сами не могу одговорити.

Симболично значење има то што се понегде на „споју„ истотијског и савременог осмишљени у вишеполној и мешовитој техници арт-објекти Гуле Алексјеве „Златни снови„ и „Сан о будућем„, оба из 2014. г. Конструкција се раставља пре свега очима: платно умиротоворено у сну скривеним златним (о „златном венцу „“златним магновењима „-могућност асоцција се не ограничава) и широко размакнутим у невидљиво, предстојеће у сну створено.

Одлазеће, остављајући на нивоу одјека, еха, чудом сачуван материјални иверак сигурно ступа у узајмни однос преосмишљавајући себе. Као сјајан пример те „трансформације“ са маскама из Африке, Океаније и канадских Индијанаца, или на пример старокелтских украса за коње које је годинама стварао Михаил Шемјакин.

Хиперреализам црно-белог снимка „Истраживање болести главе„ (1941., САД), с омотаним кабловима око целе главе пацијента у праволинијској природности поприма на изложби метафоричко и метафизичко значење . Фотографије архитектурског рељефа персисјког ћилима, ферске на стубовима у гробници Наферити , јапанскои хијероглифи; медицинске гравире XIX века; план трга италијанског приморског града Орбетоло – у привидном „ нескладу„ обједињује скривене закономерности. Да би се оне постигле потребно је не логично мишљење него суперосетљиво и сликовито. Отуда није сасвим случајно што испливају имена и радови теоретичара и практичара аналитичке уметности Павла Филонова, блиског апстрактном експресионизму нонконформисте Марена Шпидлера,сликара-метафизичара Михаила Шварцмана и Петра Пушкарова. Дела ове двојице уметника присутна су на изложби не само у својству илустрације него и у оригиналу из колекције Михаила Шемјакина.

У мери смисловног рашчлањавања „Метафизичка глава„ претворила се „метафизичким показивањем „ са свим последицама које проистичу у виду чудних „открића„ и аналогија. Тако на пример пикторесни рад фотографа-аматера Алексеја Мазурина „Калуђерица „из 1911. несхватљивом визуелном аосцијацијом „наслања“ на „Меру блискости„ Олге Шчербакове насталу сто година пре ње.

Загонетна лепотица са чудноватом фризуром с фотографије Шчербакове није биће са овог света и да није формула и знакова исписаних по њој мастилом. И управо је то повезује с белдим женским лицем давне прошлости знатно више него естетика која јој даје обележје.

А слика „Душа пиона„ (2014) Ларисе Јермејеве која се нашла на изложби у сличном поретку, на свађалачки начин органси и многозначно се уклапа у општу концепцију .

Изложба је отворена до 15. марта 2015. г.

Бранко Ракочевић