РТ: Индија и Пакистан постали нови чланови ШОС-а

09-06-2017 12:20:41 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Самит Шангајске организације за сарадњу које почео у Казахстану на првој тачки дневног реда је пријем Индије и Пакистана у ову организацију. Руски председник Владимир Путин, који се већ састао са кинеским председником Си Ђинпингом ће такође учествовати на састанку лидера.


Путин је стигао у главни град Казахстана, Астану у четвртак, пре отварања самита који је заказан за данас. Првог дана посете, Путин је такође одржао кратак састанак са Ђинпингом како би анализирали предстојећи самит и дневни ред.

Званично одобрење ШОС-а о приступању Индије и Пакистана ће бити кључни део самита. Ове две азијске силе су дуго тежиле да постану пуноправне чланице ШЕО, а меморандуми о чланству је потписан током 2016. године на самиту у Узбекистану.

Москва сматра да ће овај потез значајно проширити капацитете организације те да ће утицати на међународне односе.

ШСО ће сада укључивати четири нуклеарне силе - Русију, Кину, Индију и Пакистан - да не помињемо економије земаља чланица. Према грубим проценама, чланови-земље ШСО ће ће заједно имати око половине светске популације и четвртину глобалне производње.

У међувремену, пријем још нових чланова може се наћи на дневном реду самита. Према Путиновом помоћнику, Јурију Ушакову, лидери ће разговарати о изгледима за чланство Ирана, која је постала земља могући кандидат 2008. године, након подношења званичне молбе.

"Русија сматра да су сада сви предуслови испуњени за чланство Ирана", рекао је Ушаков у петак, додајући да Техеран може постати члан ШОС-а током предстојећих самита.

Сузбијање међународног тероризма је још једно кључно питање на дневном реду овогодишњег самита. Организација планира да усвоји конвенцију о борби против екстремизма и потпише низ споразума о превенцији тероризма.

Говорећи на седници отварања, Путин је рекао да "Исламска Држава" негује дестабилизацију централне Азије и јужног региона Русија. Стога је од кључног значаја да обавештајне агенције земаља ШСО јачају сарадњу, укључујући, додао је он.


"Према нашим обавештајним подацима, ИС припрема нове планове дестабилизације у централној Азији и на југу Русије", рекао је он.