Лавров разговарао са Зарифом о ситуацији у Сирији и Катару

09-06-2017 12:57:34 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров саопштио је на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани да је разговарао са иранским колегом Мухамедом Џавадом Зарифом о решавњу кризе у Сирији и утицају актуелне ситуације у Катару на тај процес.

„Разговарали смо о напретку у решавању сиријске кризе и о томе какав утицај на ове процесе и наше заједничке напоре може да има прича која се тиче Катара“, рекао је Лавров новинарима.

Према његовим речима, Москва и Техеран се залажу за то да „ова криза буде решена за преговарачким столом, како би се све бриге решиле путем дијалога“.

Саудијска Арабија, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати објавили су у понедељак да прекидају дипломатске односе са Катаром, оптуживши Доху за подршку терористичким организацијама и дестабилизацију ситуације на Блиском истоку. Касније им се придружило још пет држава. Смањење нивоа дипломатских односа са Дохом најавио је и Џибути. Сенегал и Чад су повукли своје амбасадоре из Катара. Шеф дипломатије Катара негирао је оптужбе за спонзорисање екстремистичких организација и изјавио да су напади на Доху повезани са успесима те земље.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут