Немачка: Разумни односи са Русијом, али с позиције силе

14-06-2017 10:20:15 | | фото: DPA / tagesspiegel.de/ vostok.rs |


Немачка је заинтересована за разумне односе с Русијом, али "с позиције силе", изјавила је немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен на заседању Комитета Европског парламента за међународне односе и Поткомитета за безбедност и одбрану у Стразбуру.

„Наш став је овакав: желимо разумне односе с Русијом, али знамо да то мора да се дешава с позиције силе. Мора да буде јасно да смо заинтересовани за решавање сукоба само за преговарачким столом и никако другачије“, рекла је министарка одговарајући на питање како Немачка оцењује „претњу која долази из Русије“.

Односи НАТО-а и Русије заоштрили су се 2014. године после државног преврата у Украјини. На самиту у Варшави у јулу 2016. Алијанса је одлучила да у Литванији, Летонији, Естонији и Пољској размести своје батаљоне.

Говорећи о Литванији, министарка је нагласила да тамо служе војници из Немачке, Норвешке и Холандије. Према њеним речима, Немачка разуме какво значење има заштита источних граница, због чега је уверена да је неопходно да подржи „пријатеље на истоку“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут