РТ: Где год на глобусу света покажете прстом видећете утицај и мешање САД - Путин

15-06-2017 04:15:39 | | © Getty Images / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Председник Путин је рекао да Русија не сматра САД као непријатеље јер су две земље били савезници у оба светска рата. Путин је говорио на годишњем обраћању нацији одговарајући на питања.


Путин је поновио свој став да анти-руско расположење у САД долази из унутрашњег политичког сукоба у САД-у.

"Русофобија се тренутно развија у Сједињеним Америчким Државама - можемо да видимо и верујемо да је ово исход спиралне унутрашње борбе за власт", рекао је Путин.

Председник је рекао да Русија има "много пријатеља" у САД, иако је "медијска хистерија" узела свој данак билатералним односима. Генерално, Москва сматра да ће се САД и Русија вратити у нормале односе.

"Нема доказа да се Русија мешала у изборе у САД-у'

Путин је коментарисао сведочења у Конгресу бившег директора ФБИ Џејсма Комија који је оптужио Русију да се наводно мешала у америчке изборе.

"Прва ствар која је привукла моју пажњу је да је бивши директор ФБИ рекао да верује да се Русија мешала у изборни процес у САД, али у исто време није пружио никакве доказе о томе", рекао је он.

Председник је приметио да, према Комију, није било мешања Русије у пребројавању гласова током прошлогодишњих избора, рекавши: "Па, хвала Богу, барем то, то је бар добро."

Председник је рекао да руски утицај никако није већи од спонзорства САД невладиних организација широм света са циљем да се утиче на земље у којој то раде.

"Узмите глобус, вртите га и означите прстом на било ком месту, и ту је сигурно амерички интереси или мешање", рекао је Путин.

"Ја то знам из разговора са скоро сваким државником. Они једноставно не желе да покваре односе са Американцима."

"Спремни смо да дамо Комију азил"

Путин је такође приметио да Комнијево одавање података медијима о својим разговорима са Трампом ставља бившег шефа ФБИ у рањив положај.

"Коми је изненада рекао да је снимио разговоре са Трампом, а затим предао траку медијима, што је чудно."

"Која је разлика између њега и Едварда Сноуден онда? Он је активиста за људска права тада, а не шеф обавештајне службе", рекао је Путин.

"У сваком случају, ако то подразумева неку врсту гоњења против њега [Комија], ми смо спремни да му се одобри азил у Русији. Он треба да буде свестан тога", додао је Путин.

Путин је рекао да је Москва одлучна да се поново укључи у разговоре са Вашингтоном око неколико хитних међународним питања, укључујући неширење нуклеарног наоружања, контролу наоружања, борбе против сиромаштва и климатских промена. Он је нагласио да политичке препирке између светских сила неће помоћи у том погледу.

Он је поменуо 2015. годину када је са Ираном закључен нуклеарни споразум као "позитиван пример наше сарадње" са Вашингтоном.

"То значи да можемо да преговарамо и да радимо заједно око сиријског проблема и блискоисточног питања. Јасно је свима да ништа неће бити постигнуто без нашег конструктивног дијалога", рекао је Путин.