Бабурин у Београду: Русија ће на Балкану бранити своје пријатеље и своје интересе

16-06-2017 09:52:48 | | / vostok.rs |


Познати руски политичар и јавни делатник, лидер Руског општенародног савеза, председник Међународне словенске академије Сергеј Бабурин налази се на балканској турнеји, у оквиру које је посетио Македонију и Србију. Имао је и сусрете на највишем нивоу у којима је балканским лидерима изложио геополитичку позицију Русије.

У Београду је разговарао са председником Покрета за Србију и председником Србског одељења Међународне словенске академије Владимиром Кршљанином.

Сам Бабурин је изјавио: „После значајних сусрета у Македонији, допутовао сам у Београд, ради разговора са србским пријатељима, како званично, тако и мимо протокола. Званични пријем 14. јуна у руској амбасади, довео је многе од њих „на територију Руске Федерације“.

Још је додао: „Срео сам се са Војиславом Шешељем и његовим сином, супругом и сином Борислава Милошевића, неуморним Драгомиром Карићем, Владимиром Кршљанином, Иваном Жигон и многима другима. Коначно сам се упознао и са Патријархом Србским Иринејем. Били су ту и наши: амбасадор у пензији Јегошкин, трговински представник Андреј Хрипунов и нови стари (био је већ на том положају крајем 90-их) амбасадор Белорусије Валериј Бриљов.

Са новоизабраним Председником Републике Србије Александром Вучићем, коме сам најпре честитао рођење сина, мало смо се препирали да ли се познајемо од 1994. или 1995. Александар се интересовао за Међународну словенску академију, па сам му испричао о њеном Србском одељењу, али и о посебним надама у Русији, везаним за његов избор за председника Србије. Амбасадор Чепурин је предложио да изаберемо председника за члана Академије, на шта сам одговорио да такву препоруку Министарства спољних послова морамо прихватити.

Према очекивању, није било ни Николића ни Дачића. Сви су овде у очекивању кога ће Вучић предложити за премијера. Битка која се око тога води није нимало наивна. Американци не бирају средства. Ипак, ни по питању Црне Горе, а ни Македоније није све завршено. Много ће зависити од тога да ли ће Русија моћи да јужним Словенима понуди убедљиву и привлачну алтернативу.“

Ректор Европског универзитета ЈУСТО и познати политиколог Дмитриј Соин је подвукао: „Тамо где се појављује Сергеј Бабурин – тамо Русија води битку за своје интересе и штити пријатеље и све који са надом упиру поглед ка Москви. Бабурин је био на свим „врућим тачкама“ од Придњестровља до Србије, од Србије до Абхазије и Јужне Осетије – тај списак је веома дуг. Ако је он данас на Балкану, то значи да се борба наставља и да ће Русија бранити своје позиције.“


Агенција Тирас и Инфо-служба Покрета за Србију