Путин: Сноуден није злочинац и нећемо га изручити

17-06-2017 09:56:39 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изјавио је у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну да Русија „ни под каквим околностима“ неће предати САД бившег сарадника ЦИА Едварда Сноудена.

„Не, ни под каквим околностима, зато што он није злочинац“, одговорио је руски лидер на питање о могућем испоручивању Сноудена. Он је, такође, нагласио да бивши сарадник америчких специјалних служби у Русији није нарушавао законе и додао је да између Русије и САД у овом тренутку не постоји споразум о екстрадицији.

Путин је негирао Стоунову тврдњу да је Сноуден био „пион“ у политичким играма Русије и Америке.

„Сматрам да грешите. Он би био пион да је био издајник. А он није издајник… Он је личност и има сопствени став и бори се за тај став“, навео је председник.

Сноуден је у јуну 2013. године предао „Вашингтон посту“ и „Гардијану“ низ тајних материјала о програмима америчких и британских специјалних служби за праћење преко интернета.

Он је одлетео у Хонгконг, а одатле у Москву, где је добио привремени азил од годину дана под условом да прекине своју делатност против САД. У августу 2014. Сноуден је добио трогодишњу боравишну визу, која му је у јануару ове године продужена до 2020. године.