РТ: САД нису у позицији да на држе лекције - Куба

17-06-2017 11:59:19 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Хавана је осудила америчког председника Доналда Трампа и његову одлуку донесену у петак да поништи политику приближавања и споразум са Кубом од стране бишве адмистриције САД и Бараке Обаме, наметањем нових ограничења Куби користећи као изговор "забринутост за људска права", називајући одлуку Трампа двоструким аршинима.


"Сједињене Државе нису у могућности да нам држе лекције. Имамо озбиљну забринутост у вези са поштовањем и гаранције људских права у САД, а у којој постоје бројни случајеви убистава, бруталности и полицијске злоупотребе, посебно против афричког америчког становништва ", саопштила је кубанска влада.


Влада Кубе имала је у виду Вашнгтонова кршења људских права и ван њених граница. На пример, у поморској бази у Гвантанаму коју су "бесправно заузеле", "САД врше тортуру над десетинама затвореника, излажу их мучењу и произвољном притвору", наводи се у саопштењу кубанске владе.

Кубанске власти су подсетиле Вашингтон на "тешке последице по мир, безбедност и стабилност" на Блиском истоку због инвазије на Ирак под лажним изговором и осудивши Вашингтон за наношење масовних цивилних жратава, безобзирно бомбардујући земље на Блиском истоку.

Коментаришући одлуке свог претходника о Куби, Трамп их је означи као "ужасне и погрешне", те је и једнострано укинуо споразум са Кубом, обећавши да ће америчке санкције Куби остати на снази док се не ослободе сви политички затвореници, буду гарантоване грађанске слободе и међународно надзирани избори.


Кубанска влада одбацила је наводе Трампа, саопштивши да грађани Кубе "уживају основна права и слободе", те је саопштила да "одбацује двоструке аршине у оцени људских права" приказаним од стране Вашингтона.