На југу Шпаније трагају за гробом Федерика Гарсија Лорке

02-11-2014 01:43:43 | | / mojenovosti.com |

По речима Луса Наранхо, представника Јужне регионалне владе Андалузије, ископавање терена у потрази за гробом великог шпанскпг и светског песника почеће 17. новембра и вршиће се на локацији од 300 квадратних метара на падинама брда недалеко од града Гранаде

. Циљ пројекта је да се открију грбнице жртава Шпанског грађанског рата међу којима и Лоркина.

Наранхо је посебно истакао да се не предвиђа ископавање еветуалних масовних гробница. Једино у случају да се наиђе на људске кости суд може одобрите замљане радове.

Лорку убили Франкови бојовници


Лорка, један од најпознатјих шпанскх песника ХХ века, био је међу десетинама хиљада мирних становника које су убили бојовноци лојални бившем шпанском диктатору Франку. Многе од тих жртава су сахрањене у заједничким гробницама.

Трагање за Лоркином гробницом почело још 2008. г, али је суд Гранаде то обуставио 2009.


Подсећамо да је трагање за посмртним остацима славног шпанскпог песника почело још 8. октобра 2008. г. на основу захтева Балтазара Гарсона, истаржног судије Националнг суда Шпаније који је истраживао судбину жртава репресије у време Шпанског грађанског рата (1936-1939) и касније диктатуре генерала Франка који је владао Шпанијом од 1939. до 1975. г.

Међутим, нешто касније, (2009.) суд града Гранаде је донео решење да се обустави траагање за Лоркиним гробом, као и за гробницама других жтратва Грађанског рата.

Ову одлуку о престанку трагању за посмртним остацима жртава Грађанског рата, суд Гранде донео на основу Закона о амнестији донетог 1977. г. који ослобађа од сваке истраге свих учесника злочина у догађајима који су се десили за време Грађанскг рата и диктатуре.

Овај Закон је донет после смрти генералисмуса Франка да би се окончала непријатељства између франкиста и републиканаца наслеђена из Грађанског рата.

Меморијал „Долина Палих“- симбол помирења фаранковаца и републиканаца. “За Бога и за Шпанију„

Симбол помирења постао је меморијални комплекс „Долина Палих„ 58 километара удаљен од Мадрида у планинама Гвадараме као сећање на све погинуле у Грађанском рату у Шпанији.

У „Долини Палих“ је сахрањено 33.872 погинулих од којих је идентификоавно око 20.000.

„За Бога и за Шпанију„ гласи натпис изнад две успињаче које воде до меморијалне гробнице.

У базилици подигнутој овде су гробнице Хосе Антоноа Прима де Ривере, оснивача крајње десничарске партије „Шпанска фаланга“ и диктатора генералисимуса Франциска Франка.

Сматра се да су половина сахрањених у „Долини Палих“ франкисти, док другу половину чине посмртни остаци републиканаца чија су тела овде пренета из заједничких горбница.

Почетак Грађанског рата

Трогодишњи грађански рат је почео кад је генерал Фрако (1872-1975) подигао устанак против демократски изабране републиканске Владе Шпаније.

Рат је однео десетине хиљда живота, а судбина многих од њих ни до данас није позанта.

Претпостаља се да број несталих без икавог трага и гласа износи између 40 и 130 хиљада.

Само у Анадлузији је без трага нестало више од 22.000 жртава, од којих су многи најврероватније сахрањени у некој од 130 заједничких гробница у време франкизма.

Лорка стрељан 18. августа 1936.

Међу њима је и најпозантији, не само у Андалуизји, него и у целој Шпанији и свету, песник и драмски псац Федерико Гарсиа Лорка, који је стрељан 18. августа 1936. г. недалеко од Гранаде, а као место где је сахрањен као навероавтнија варијанта се узима заједничка гробница у општини Алфакар у провинцији Гранада на југу Шпаније.

„Закон о историјском сећању„ из 2007. г


Подсећмо такође да је 2007. г. парламенат Шпанје усвојио „Закон о историјском сећању„ по којему је поред осталог предвиђена и рехабилитација жртава Грађанскг рата и Франкове диктатуре којом се гарантују њиховим ближњим права, којих су они дуго година били лишени, као на пример могућност обнављања или добијања шпанскг држављанства и одговарајуће праведне компензације.

Бранко Ракочевић