Глас Ане Ахметове у Ноћи уметности

03-11-2014 05:24:39 | | / mojenovosti.com |

У „Ноћи уметности“ која ће у Москви протећи 5. новембра, посетиоци „Дома И.С. Остроухова“ на Трубенкама имаће прилике да на изложби „Раритети колекције Ане Ахматове из збирке Државног књижевног музеја“ слушају глас ове прослављене руске песникиње.

Изложба приређена поводом 125. годишњице велике поетесе може се назвати камерном. Државни књижевни музеј не располаже већом колекцијом која се односи на живот и стваралаштво Ане Ахматове, али је зато спреман да представи апсолутно уникалне фонограме на којима је сачуван не само глас Ане Ахматове, него и текстови чијих аналога нема у рукописном наслеђу песникиње.

То је заиста драгоцен дар свим поклоницима стваралаштва велике поетсе којим она открива „целу књигу жеснке душе“ у својој поезији.То је заиста изузетна прилика да се ослушну и осете танане интонације и веродостојно пренети ауторски акценти славне песникиње.

Укупан обим читања песама и поема, иступања и разговора Ане Ахматове сабраних у Одељењу Звучних записа Државног књижевног музеја у Москви износи 9 сати.На овој изложби, разуме се, неће се моћи чути баш сви ти звучни записи, али ће зато поред „озвучене“ Ахматове, Музеј представити њене портрете које су урадили многобројни сликари, фотографи, не само професионалци попут Мојсија Напелбаума, него и људи из њене најближе околине.

Међу рукописима посебну пажњу привлачи прва редакција „Поеме без хероја“ коју је ауторка у Ташкенту 1943. г.преписала у албум новинарки Јелени Браганцевој.

Такође се могу видети и књиге које је Ахматова куповала за своју библоетку или их је пак добијала на поклон, као и писма и књиге које су јој даривали други писци.

Изложба на којој је могуће слушати Ану Ахматову и откривати нове стране њеног живота и стваралаштва биће у Дому Остроухова у Москви отворена до 14. децембра ове године.

Бранко Ракочевић