Кијев: Реинтеграција Донбаса искључује било какве изборе док се територија не врати под контролу Кијева

19-06-2017 09:38:34 | | / vostok.rs |


Закон о реинтеграцији Донбаса искључује било какве изборе у региону док се територија не врати под контролу Кијева, изјавио је заменик шефа парламентарне фракције Блока Петра Порошенка Алексеј Гончаренко.

Украјински председник раније је најавио да планира да на разматрање Скупштини поднесе нацрт закона о реинтеграцији Донбаса, који ће, између осталог, прописивати правни режим деловања украјинске војске. Украјински председник је истовремено против укидања режима „противтерористичке операције“ (како у Кијеву називају војну операцију у Донбасу) до усвајања овог закона.


Према информацијама посланика украјинске Раде, овај закон предвиђа признавање да су територије Донбаса које нису под контролом Кијева „окупиране“, а предвиђа и прелазак украјинских снага безбедности на формат „војних операција“.


„См назив закона ’О привремено окупираним територијама…‘, према правилима ОЕБС-а и УН, предвиђа да на окупираним територијама не могу да се одржавају никакви избори. Само усвајање овог закона генерално ће ставити тачку на могућност одржавања било каквих избора до тренутка деокупације ове територије“, рекао је он за телевизију „112 Украјина“.


Члан Одбора за националну безбедност и одбрану Врховне раде Дмитриј Тимчук објавио је на својој страници Фејсбуку да нацрт закона о реинтеграцији Донбаса претпоставља прелазак на „војну операцију“.


„Шта се предлаже као замена за противтерористичку операцију? У суштини, (предлаже се) војна операција коју не спроводи Служба безбедности Украјине, већ оперативни штаб. Заједничко вођење оперативног штаба вршиће председник као врховни командант, а питањима одбране бави се Генералштаб. Целокупна тренутна цивилно-војна управа или војна управа у случају стварања горепоменутих прелази у надлежност оперативног штаба“, рекао је Тимчук.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут