УН: Информације о обарању сиријског авиона изазивају дубоку забринутост

19-06-2017 09:56:04 | | / vostok.rs |


Уједињене нације немају детаљне информације о сиријском авиону Су-22, који је оборила америчка коалиција. Међутим, оне сматрају да постоји ризик од ескалације сукоба због овог инцидента.

Званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик изјавио је да организација информисана да је сиријски авион оборен, као и о ракетном нападу корпуса Чувара исламске револуције на терористичке базе у Сирији.


„Не можемо самостално да потврдимо ове извештаје нити околности инцидента. Уопштено говорећи, код нас ово изазива дубоку забринутост због ризика од могућих грешака у прорачуну и ескалацији сиријског сукоба. Сматрамо да се овај ризик повећава када борба против ДАЕШ-а и других терористичких група не одговара циљевима свеобухватног политичког решења сиријског конфликта“, рекао је Дижарик новинарима.


Авијација коалиције коју предводе САД за борбу против ДАЕШ-а погодила је сиријски авион Су-22 у провинцији Рака након што је он наводно бацио бомбу у близини положаја Сиријских демократских снага (основу снага чине јединице сиријских Курда), саопштили су раније у коалицији. Дамаск је изјавио да је авион сиријских ваздухопловних снага извршавао задатак против ДАЕШ-а.


Акције САД и њихових савезника критиковао је и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе треба да поштују суверенитет земље и координишу операције са Дамаском. Министарство одбране прогласило је ове акције коалиције „фактички војном агресијом против Сиријске Арапске Републике“.


Ирански корпус Чувара исламске револуције извео је ракетни напад на терористичке базе у Сирији. Корпус је испалио балистичке ракете средњег домета на базе на истоку земље „као одговор на напад на Техеран“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут