РТ: Индијска космичка сонда 1.000 дана у орбити Марса

20-06-2017 12:02:52 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Индијска мисија "Орбита Марс", позната и као Мангалиан, борави 1.000 земаљских дана у орбити око Црвене планете, што је превазишло сва очекивања, као и ниске трошкове мисије, а која је првобитно била планирана да траје само шест месеци.

"Данас се навршава 1.000 земаљских дана боравка сонсе у орбити Марса, што је далеко више од планираног трајања мисије од шест месеци. 1.000 земљаских дана одговара 973,24 марсовских дана" , наводи се у Организацији за истраживање космоса Индије.

Мисија "Орбита Марс", пројект од 73 милиона долара, покренута је лансирањем 5. новембра 2013. године. После путовања на Црвену планету за 10 месеци, сонда је ушала у орбитуу Марса и почела да спроводи низ научних експеримената у септембру 2014. године да би се проучила површина планете и скенирала атмосфера за било који потенцијални доказ живота.

Док је беспилотна сонда првобитно била планирана да лети изнад површине Марса на око 500 километара шест месеци, сонда и даље наставља да прикупља податке и шаље назад на Земљу.

"Сонда је у добром здрављу и наставља да ради како треба. Научна анализа података добивених од космичке соне је у току ", саопштено је из Организације за истраживање космоса Индије.

Камера је забележила више од 715 фотографија, саопштила је Индијска космичка агенција, додајући да су подаци из прве мисије мисије у орбити објављени прошлог септембра, доступни за јавну употребу.Мангалиан је опремљен са пет научних алата, укључујући камеру за снимање у боји, термички инфрацрвеним спектрометром за мерење хемијског састава површине и инструментима за процену атмосфере Марса, укључујући и детектор метана.

Индијски пројекат до сада је најјефтинија мисија икада послата на Марс. Са 73 милиона долара трошкова, пројекат је отприлике десетина трошкова од 671 милиона долара вредности мисије на Марс за коју је НАСА платила.