Нови градитељски подухват Емира Кустурице: Требињска Црквина као Света гора

04-11-2014 10:14:30 | | Независне Новине/ Херцеговинапромо/ mojenovosti.com |

Прослављени режисер Емир Кустурица започиње нови грађевински подухват у коме Црквину, најпознатију вјерску и туристичку дестинацију Требиња, планира да претвори у нову Свету гору.

Идеја се, према Кустуричиним ријечима, односи на спољну светогорску архитектуру брда, које, са свих страна гледано, доминира Требињем.

“Желимо да се Црквина опаса фрагментима светогорске архитектуре, односно да јој се уради фасада Свете горе, а да Требиње постане јединствен град у свијету“, објашњава Кустурица.

Он ће, с искуством градитеља Андрићграда и Дрвенграда, одлучивати и о уређењу осталог дијела комплекса Црквина, заједно с познатим архитектима и духовницима, попут владике Григорија и игумана Саве, који ће бити чланови комисије конкурса, који је расписан за рјешење цјеловитог комплекса Црквине у смислу духовне, културне, угоститељске и туристичке намјене.

Конкурсом се препоручује склад медитеранске и херцеговачке архитектуре с модерним архитектонским изразом и јасно дефинисаним односом према традиционалном градитељству средине, а посебно се очекује употреба традиционалних материјала, као што су камен и дрво.

Иако је најавио да градњу нове старе Свете горе види у контексту кориштења камена са урушених аустроугарских кула око Требиња, за које су они који су прије неколико година оспоравали њихово одвожење у Андрићград истицали да немају ништа против ако ће се тим каменом градити у Требињу, Кустурица још не зна да ли ће користити тај камен.

Каже да је свјестан да “карауле из којих су шуцкори 28. јуна 1914. године истрчавали и у центру града вјешали најугледније Требињце – нису никакве историјске вриједности“, али да још нема одобрење кориштења овог камена.

“То је велико питање зато што ја не знам чије је то власништво и ко може да да одобрење, али, пошто су те куле мање-више већ распаднуте, било би логично да служе нечем другом, а не да остану да се још више распадају, дакле да се искористе за нешто друго или да се реконструишу“, каже режисер.

Оно што је, међутим, у потпуности извјесно јесте нови изглед Црквине и њене будуће визуре и начин сагледавања овог простора из различитих позиција у граду, али и визуре и погледи са комплекса према граду.

“Црквина би, у сваком случају, требало да личи на једно узвишено брдо, гдје се светогорске фасаде пресликавају, стављају једна поред друге у посебној динамици, коју ће архитекте да одреде“, додаје Кустурица.