Додик: Републику Српску додатно ојачати

04-11-2014 02:51:36 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српску треба додатно ојачати, а БиХ поставити као конфедерацију или унију три земље или ће доћи до њене дисолуције.

"Ако Бошњаци не буду могли да уваже да Хрвати постоје као народ, да Република Србска постоји, једина ствар која се неће моћи зауставити јесте дисолуција БиХ, а у дисолуцији ће опет неминовно доћи до права хрватског народа да уређује своју политичко територијалну заједницу", рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Србије.

Додик је рекао да се "ових дана ствара утисак да ће бити достављен неформални приједлог Њемачке како и куда ће се кретати БиХ".

Он је оцијенио да је досадашња политика Њемачке према БиХ била фер и коректна, јер се није мијешала у унутрашња питања и јасно је показала да треба да укинути високог представника "ако хоће да се иде у Европу".

Додик је рекао да је однос Турске према БиХ такав да увијек, без обзира на околности, стаје искључиво на страну Бошњака.

За разлику од Турске, каже Додик, суштина односа Русије према БиХ и Републици Србској је што Москва даје подршку међународном праву и територијалном интегритету.

Када је ријеч о односу Србије, Додик је навео да је званичан став Србије, који подразумијева подршку Дејтонском споразуму, територијалном интегритету и унутрашњем уређењу два ентитета и три народа, довољан оквир за афирмацију Републике Српске.

"Мислим да је за Србију најважније да Република Србска има своје јако аутентнично политичко вођство које може да се креће унутар онога што је Дејтонски споразум и да обезбјеђује наше интересе. Свако персонално моделирање из Београда било би веома опасно и за саму Србију, јер би то довело до значајног губитка ауторитета и Србије и права и овлаштења Републике Српске", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске критиковао је улогу међународне заједнице током избора у БиХ и оцијенио да је "једини фаворит међународне заједнице који је побиједио у БиХ Младен Иванић".

"Међународна заједница већ дуго година креира све услове, а кривица се сваљује увијек на локалне политичаре", рекао је Додик.

Он је навео да међународна заједница има велики утицај у БиХ, иако њени представници не доносе конкретне одлуке, али су и даље "упетљани, креирају одлуке, поготово у Сарајеву".